IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиардерите в света стават по-малко

Нетната стойност на богатството им е намаляла за първи път от Голямата рецесия

16:38 | 08.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-богатите хора на планетата добавят нови членове в тяхния клуб на богаташите, пише MarketWatch.

В света на хората с ултрависока нетна стойност на богатството (хора с активи за над 30 млн. долара) броят на милионерите се е увеличил с 3,5% до 226 450 души през 2016 г. в сравнение с резкия спад година по-рано, показват данните на консултантската компания Wealth-X.

Тяхната обща стойност на богатството също се повишава с 1,5% до 27 трлн. долара през миналата година.

Интересно е, че се наблюдават резки регионални разлики, като най-много е нараснало богатството в Северна Америка (с 5,1%), следвана от Азия (с 3,5%). В Европа ултрабогатото население и като цяло размера на състоянието му леко се понижават, докато в Близкия изток не се наблюдава промяна.

Окуражени от по-силния долар, ръстовете на капиталовите пазари и стабилния високотехнологичен сектор, САЩ заемат челната позиция с най-много богаташи на територията си. Валутните колебания помогнаха на САЩ, Япония, Индия и Индонезия, но навредиха на Великобритания, Русия, Мексико и Бразилия.

В САЩ главен изпълнителен директор от компания в състава на S&P 500 например, е получил три пъти по-голямо увеличение на заплатата, отколкото обикновен служител през 2016 г. Средно изпълнителните директори са получили заплащане в размер на 11,5 млн. долара през миналата година, което е увеличение с 8,5% на годишна база и е най-големият ръст от 2013 г. насам, съобщава Associated Press.

Така равносметката е, че милионерите се увеличават, но за сметка на това милиардерите се стопяват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още