IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милионерите по света и тяхното богатство достигат нови рекорди

Германия и Китай са страните с най-голям брой милионери – почти две трети от общия брой

15:44 | 29.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на милионерите в света се увеличава с почти 8% през миналата година до рекордните 16,5 млн. души, предава Ройтерс, като се позовава на доклад на глобалната консултантска компания Capgemini.

Общото им богатство също достига рекордна стойност – 63,5 трлн. долара, отчита компанията.

Състоянието на ултрабогатите – хората с активи на стойност над 1 млн. долара, с изключение на основното им жилище, колекционерска дейност и консумативи, се увеличава с 8,2% през миналата година и се очаква до 2025 г. да надвиши 100 трлн. долара.

През миналата година нови 1,15 млн. души са станали милионери, сочат данните. САЩ, Япония, Германия и Китай са страните с най-голям брой милионери – почти две трети от общия брой.

В САЩ милионерите се увеличават до 4,8 млн. души през 2016 г. от 4,46 млн. през 2015 г., а в Китай – до 1,13 млн. души от малко над 1 млн.

Азиатско-тихоокеанският регион, Европа и Северна Америка допринасят еднакво за увеличаването на богатството. Русия, Бразилия и Канада обръщат негативните тенденции отпреди година, посочва се в доклада.

В Русия например благодарение на отскока на фондовия пазар се увеличава както броят на милионерите, така и богатството им с по около 20%.

Същевременно Франция изпреварва Великобритания в първите пет държави по брой милионери заради възстановяването на недвижимите имоти. Швеция пък изпреварва Сингапур в първите 25 заради спада на капиталовите пазари в мегаполиса.

Проучванията на финансовите активи на милионерите показват, че през второто тримесечие на 2017 г. малко над 31% от активите им са държани в акции през 2016 г. спрямо под 25% година по-рано.

Активите им с фиксиран доход се задържат на стабилно ниво от 18% от общото им състояние, а парите в брой се увеличават до 27,3% от 23,5%.

Алтернативните инвестиции, като хедж фондове, деривати, чуждестранна валута, стоки и частен капитал, намаляват до 9,7% от 15,7%.

Докладът не анализира причините за това преразпределяне, но по-силният глобален растеж, съчетан с огромна ликвидност след години на безпрецедентни стимули от страна на глобалните централни банки, подкрепи силно капиталовите пазари по света.

От друга страна, инвеститорите са предпазливи заради геополитическите рискове предвид нарастващото напрежение между САЩ и Северна Корея. Те не са сигурни и за последиците от излизането на Федералния резерв на САЩ от неконвенционалните стимули за икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още