IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мистериозен консорциум е искал да се сдобие с контрола върху два турнира на FIFA

Сумата, която е предложил, е 25 млрд. долара

12:02 | 10.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Мистериозен консорциум“ от инвеститори от Близкия изток и Азия е отправил оферта за 25 млрд. долара към FIFA за получаване на контрол върху два турнира, пише The New York Times.

Изданието се позовава на свои анонимни източници, запознати с въпроса, според които информацията е представена от президента на FIFA Джани Инфантино на среща на Съвета на FIFA в Богота, Колумбия, през март.

Инфантино не е разкрил кои са инвеститорите, но е заявил, че групата иска решението по въпроса да бъде взето бързо.

Искането на Инфантино да се задейства процесът е отказано от съвета, допълва вестникът. Съветът е заявил, че се нуждае от повече информация.

Новините идват в момент, в който президентът на FIFA се опитва да привлече повече средства за световната организация преди евентуалното му преизбиране през 2019 г. Инфантино беше избран през 2016 г. след корупционен скандал, който засегна FIFA през 2015 г.

Подобно споразумение е безпрецедентно. FIFA никога не е продавала контрола за своите събития на инвеститори и никога на инвестиционен фонд.

Според The New York Times продажбата на правата на трета страна ще представлява значителна промяна в бизнес модела на FIFA, който разчита преди всичко на продажбата на билети, спонсорства и права за медийно излъчване.

Съгласно предложението консорциумът е трябвало дори да реши къде ще се провеждат новите първенства.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още