IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите абстракционисти превземат пазара на изкуство

Търговете в Лондон показват нова тенденция - родените след 1980 г. художници привличат все повече колекционерите

11:52 | 17.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Триптих на Алекс Израел. <em>Снимка: www.sothebys.com</em></p>

Триптих на Алекс Израел. Снимка: www.sothebys.com

Ако търговете на следвоенно и съвременно изкуство, провеждащи се през последната седмица в Лондон, са някакъв показател, абстрактните художници, родени след 1980 г., се справят доста добре на пазара, предава Bloomberg.

Фактът, че цветните абстрактни картини на младите творци показват добри резултати на аукциони, не е никаква новина – много от тях като Лусиен Смит, Алекс Израел, Израел Лунд, Оскар Мурильо, Паркър Ито и Тауба Ауербах са добре познати познати от няколко години.

Phillips, аукционната къща, която е специализирана в продажбите именно на произведения на млади творци, включи 29 лота на художници, родени след 1980 г. в търга си в Лондон.

Sotheby's предложи общо 20 подобни творби, от които продаде 14. 10 от тях достигнаха по-високи цени от очакваното.

Christie's пък се отчете само с 12 творби в категорията. Учудващо обаче успя да продаде всичките, осем от които доста над предварителните им оценки.

Картините на много от артистите в тази категория се озовават на търгове. Роденият през 1986 г. Оскар Мурильо, за първи път вижда своя творба на търг през 2013 г. Оттогава обаче има повече 50 продажби на аукциони, а произведенията му достигат цени от 400 хил. Долара. Той е представляван от известната галерия Zwirner и е станал известен сред големи колекционери като Доналд и Мера Рубел. С други думи той вече не е неизвестна величина.

Други обаче са все още сравнително неизпитани на пазара.

До тази седмица само три произведения на белгийския абстракционист Харолд Анкарт, роден през 1980 г., са били предлагани на търг. Първият такъв случай е бил през 2013 г., когато негова картина е продадена от Sotheby's в Лондон за 19 хил. долара. Тази седмица сумата е удвоена. Две от картините му, продадени от Sotheby's за под 100 хил. долара, надминаха двойно и тройно най-високите си оценки. Другa творбa, продаденa от Christie's за 91 440 долара, също надмина значително оценката си от 60 хил. Долара.

В област, в която спекулациите са нещо прекалено често, бумът на пазара на млади художници трябва да бъде разглеждан с известни резерви, пише Bloomberg, допълвайки, че дори най-високите оценки могат да се сринат до земята

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още