IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модният бранд Esprit затваря половината си магазини в Германия

Tom Tailor също е в криза и обмисля закриване на магазини в страната

14:37 | 02.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Jerome Favre/Bloomberg</p>

Снимка: Jerome Favre/Bloomberg

Изпадналата в криза модна група Esprit планира да затвори всеки втори свой филиал в Германия и да съкрати общо около 1100 работни места. По този начин Германия ще се отчете с лъвския дял от съкращаването на работни места, обяви компанията. Общо 1200 работни места трябва да бъдат съкратени в целия свят. Намаляването на броя на работните места е част от плана за преструктуриране, обясни модната група, която подаде молба за защита при фалит по германското право. Синдик е адвокатът Бинер Бер, предава DPA.

Около 50 магазина в Германия - половината от клоновата мрежа във Федералната република - трябва да затворят вратите си до края на ноември. С тези мерки базираната в Хонконг група възнамерява да намали разходите си перманентно.

Множество модни вериги страдат от жестоката конкуренция от страна на онлайн търговци на дребно - от Amazon до Zalando. Пандемията на коронавируса и правителствените мерки за ограничаването ѝ изостриха ситуацията - клиентите временно не можеха да влизат в магазините.

Конкурентът Tom Tailor също изпадна в криза. Местният съд в Есен откри в сряда (1 юли) производство по несъстоятелност чрез гиганта в универсалните магазини Galeria Karstadt Kaufhof. Tom Tailor също възнамерява да закрие множество свои обекти.

Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg

Кредитната агенция Creditreform очаква допълнително увеличение на предварителните производства по несъстоятелност и фалити в модната индустрия през следващите месеци.

„Този път доставчиците на услуги, ресторантьорите и (текстилните) търговци на дребно не са засегнати от ефектите в края на кризата, а в началото. Следователно броят на компаниите, готови да обявят несъстоятелност, неизбежно ще се увеличи", прогнозира експертът на Creditreform Патрик-Людвих Ханч.

Според проучване на браншовия съюз на текстилната индустрия приходите от продажби през последните седмици в стационарните търговци на дребно на модни стоки са били с 21 процента под нивото си от предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още