IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли ЕС да принуди Apple да промени дизайна си?

От комисията за защита на потребителите в Европарламента предложиха устройствата да са съвместими с универсално зарядно

09:35 | 06.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Може ли ЕС да принуди Apple да промени дизайна си?

Apple може да бъде принудена да се откаже от зарядните си устройства за iPhone, ако бъдат осъществени плановете на ЕС за въвеждане на закон за универсалните зарядни устройства, пише CNBC.

Според предложението производителите на мобилни телефони ще трябва да гарантират съвместимостта на апаратите си с универсалното зарядно. Това ще засегна фирми като Apple, които имат свой собствен дизайн.

Членовете на комисията за защита на потребителите в Европарламента заявиха, че радиосъобщителните устройства и техните аксесоари трябва да са "взаимоработещи", за да се съкратят разходите за потребителите.

Някои фирми като Nokia и Samsung вече подписаха доброволни споразумения с ЕС за използването на стандартни зарядни устройства с микро-USB през 2009 г., но правилата все още не са закон.

Според Бенедит Еванс, анализатор от Enders Analysis, компаниите имат "легитимни причини" да използват различни зарядни устройства. Apple използва по-широко зарядно за по-големи устройства като iPad и мини USB за последните модели на iPhone. Ако правилата бъдат превърнати в закон, това би засегнало дизайна на продуктите, отбелязва Еванс.
"Би било лудост, защото от защита на потребителите би се стигнало до намеса в дизайна на продуктите.

Смятам, че трябва да бъде постигнат баланс. Очевидно има ползи в използването на едно и също зарядно. Има обаче и случаи, в които фирми като Apple или Samsung трябва да направят нещо малко по-различно, за да създадат възможно най-добрия продукт. В повечето случаи решаваща дума трябва да има пазарът",  коментира експертът.

Apple, една от основните компании, които биха били засегнати от въпросната реформа, вече продава адаптeри за зарядните си, така че да се задоволи изискването на ЕС за зарядни с микро-USB. Не е ясно обаче дали това би било достатъчно, за да се отговори на новите правила.

Някои анализатори са на мнение, че реформата няма да има сериозен ефект върху производителите на телефонни апарати, както и че "ЕС действа по-бавно от пазара", защото много модели вече имат стандартизирани зарядни устройства.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още