IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОК: Половината от населението на света ще гледа Олимпийските игри

Аудиторията ще е същата като тази на игрите в Лондон, посочва Тимо Луме

15:01 | 18.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Международният олимпийски комитет (МОК) очаква, че до края на Олимпийските игри около половината от населението на света ще е гледало спортното събитие. Почти същият брой хора са гледали церемонията по откриването, както през 2012 г., сочи ранната оценка на Тимо Луме, управляващ директор „Телевизионни и маркетинг услуги“ на МОК.

Луме твърди, че МОК все още очаква финалните данни за откриващата церемония, но неговата прогноза е, че аудиторията ще е почти толкова голяма, колкото тази на игрите в Лондон – 342 млн. души, предава Ройтерс.

Гледаемостта на откриващата церемония в Лондон през 2012 г. беше по-слаба от тази на игрите в Пекин през 2008 г., която привлече повече от 1 млрд. зрители пред екраните.

Зрителските навици обаче се променят по време на всяко провеждане на събитието, като все повече хора търсят новини за Олимпийските игри онлайн и в социалните мрежи, фрагментирайки традиционната телевизионна аудитория, за която рекламодателите все още плащат повече.

Американските рейтинги за откриващата церемония се оказаха доста под тези от Лондон.

Телевизиите увеличиха покритието на игрите тази година с 25% до 125 хил. часа. от 100 хил. часа за лондонското събитие, обяви Луме. Също така са увеличили и дигиталното покриване на игрите 2,5 пъти до 81 500 часа в сравнение с Лондон.

МОК твърди, че половината свят ще гледа някаква част от игрите тази година, което съответства на гледаемостта от последните летни игри през 2012 г. Тогава 3,6 млрд. души по света гледаха поне по една минута от събитието. Световното население е близо 7 млрд. души.

Луме твърди, че рейтингите в Северна и Южна Америка са високи благодарение на удобната часова разлика. Високи са и в Бразилия. Globo TV, телевизията, която държи основните права в страната, отбеляза най-високия си рейтинг от Световното първенство по футбол през 2014 г. насам.

Запитан дали рейтингите на главния канал на NBC в САЩ са по-ниски в сравнение с тези от Лондон, той посочва, че рейтингите съвпадат, ако зрителите от всички платформи бъдат комбинирани.

"Просто зрителите гледат игрите по различен начин в момента“, посочва Луме. Той допълва, че зрителите на NBC вече са гледали 2 млрд. минути чрез стрийминг, което е повече от стрийминг активността на петте последни Олимпийски игри взети заедно.

Самият Луме уговаря дългосрочните сделки на МОК с телевизиите по света, което е основен източник на приходи за организацията. Комитетът твърди, че приходи от този бизнес между 2013 и 2016 г. ще бъдат 4,1 млрд. долара, което е увеличение със 7,1% спрямо предходните четири години. 

НОВИНИТЕ ОТ РИО МОЖЕ ДА СЛЕДИТЕ В СПЕЦИАЛНАТА СЕКЦИЯ НА Gol.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още