IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MOK: Пренасочването на Олимпиадата ще струва милиони

Най-голям удар от пренасрочването на Игрите се понесат домакините от Япония, които до момента изхарчиха над 12 млрд. долара за организацията

13:11 | 13.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах се противопоставя на обвиненията, че е бил твърде колеблив с решението си да отложи Олимпийските игри до 2021 г.  „В такива емоционални ситуации обаче, като отговорен човек не може да се вземат решения въз основа на инстинкта", казва 66-годишният Бах пред Welt am Sonntag. Международният олимпийски комитет беше обвинен, че забавя решението за отлагане твърде дълго в условията на глобалната пандемия от коронавирус.

Игрите в японската столица трябваше да се състоят от 24 юни до 9 август тази година, но заради пандемията от коронавирус те бяха преместени за следващия сезон от 23 юли до 8 август.  Пренасрочването на  Олимпиадата  ще струва няколкостотин милиона долара на Международния олимпийски комитет,  съобщи още президентът на централата.

"Финансовата стойност на тази промяна в настоящия момент все още не е точно изчислена. За МОК със сигурност ще има допълнителни разходи в размер на няколкостотин милиона долара, но сега е трудно да се каже колко точно ще бъдат те", пояснява Бах.

Най-голям удар от пренасрочването на Игрите се понесат домакините от Япония, които до момента изхарчиха над 12 млрд. долара за организацията на най-големия спортен форум. Според оценка на експертите, преместването на Игрите може да струва допълнителни около 1 милиард долара на Токио.

Финансови загуби ще отчетат и отделните национални олимпийски комитети, но и те предстои да бъдат изчислявани.

Бах не коментира спекулациите, че игрите  могат да не се проведат и през 2021 г. поради по-нататъшното разпространение на коронавируса. „Основният приоритет остава, разбира се, здравето на спортистите и всички, които участват в игрите, и сдържането на вируса. Ще използваме това като основа за всички бъдещи решения“, каза той. Преминаване към 2022 г. не би било възможно според него от гледна точка на домакина Токио. „Това е огромна задача за организационния комитет и за страната“, признава той.

Заради пандемията и системата за допинг контрол почти спря  - в глобален мащаб. Бах отхвърли опасенията за липса на справедливост поради намалените допинг тестове като неоснователни. „Никой не трябва да е сигурен, че няма да го хванат", каза той. Мерките, въведени за системата за контрол, ще останат в сила, пояснява той.

Бах се надява, че Игрите през 2021 г. „могат да се превърнат във фестивал след края на кризата, на който хората от цял свят отново ще се събират, където можем да отпразнуваме своята устойчивост и преодоляването на тежката криза". 66-годишният германец също е засегнат от ограниченията, предизвикани от кризата – той е в своя втори дом в Лозана и прекарва великденския празник сам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още