Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Момчил Георгиев: Липсва стратегия за развитие на българската култура

Не е тайна, че макар да е една от най-бедните социални сфери, там също могат да се правят злоупотреби, коментира програмният мениджър на Международния фестивал "Софийски музикални седмици"

гледано: 1924   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Липсва стратегия за развитие на българската култура. Това каза доц. д-р Момчил Георгиев, програмен мениджър на Международния фестивал "Софийски музикални седмици", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„За последните 30 години може да наброите на шестия етаж в Министерство на културата 23 портрета на министри. Това означава, че няма приемственост и особено, когато няма стратегия, не може да се осигурят някакви стабилни жалони, около които да се изгражда политика за култура. Това е, което страшно липсва в България“, каза той.

Георгиев каза още, че според него трябва да се предприемат действия по отношение на ревизии в културната сфера. „Не е тайна, че макар да е една от най-бедните социални сфери, там също могат да се правят злоупотреби. Това е едната страна на въпроса – другата е да има стратегия за развитие. Трябва да има съвместни усилия на целия сектор“, посочи гостът.

Той поясни още, че бюджетът на престижното събитие се формира чрез субсидии от основните донори в лицето на Столична община и Министерство на културата, но и от привлечени средства, които идват от партньори от страната и чужбина.

„Те са под формата на пътни, авторски права, хонорари - подобни скрити финансови източници са също част от бюджета на фестивала. В този смисъл, фестивалът няма аналог“, допълни Георгиев и посочи, че извън многобройните прояви със свободен вход, цените на билетите са умишлено ниски, а изпълнителите са мотивирани от отношението, залите, приема на публиката и възможността да запишат участие във фестивал с петдесет и две годишна история.

Жизнеспособността на подобно събитие без финансов гръбнак е невъзможен, коментира Георгиев

„Културният продукт все пак е продукт, той се потребява, разпространява, все неща, свързани с авторски и сродни права, маркетинг, реклама - това е един огромен бизнес в областта на музикалните индустрии“, допълни Георгиев, който подготвя у нас студенти по музикален мениджмънт. Той разказа, че вече има добре реализирани специалисти на високи позиции в областта, а нуждата от подобни кадри расте.

По думите му музикалната индустрия у нас в някакъв смисъл е облагодетелствана, тъй като в момента работи на 50% капацитет на залите. В Германия и Франция например, оперите, филхармониите и другите сценични пространства са все още затворени.

„Истината е, че живото изкуство загуби много през този период. Многократно се увеличиха записите и сега, разбира се, берем плодовете от това, но нищо не може да замени живото изпълнение, синергията, която се получава в залата. 50% все пак са по-добре от нищо“, допълни той.

В програмата на 52-ия Международен фестивал „Софийски музикални седмици” присъстват повече от 50 прояви с над 400 участници от 13 държави. Като програмен мениджър на събитието Георгиев разказа какво можем да очакваме.

„Всяка вечер има по 2-3 концерта до 1 юли. Предстои един много интересен концерт с корейска музика, за първи път толкова мащабно представяне на съвременна корейска музика в България. Има много хубави симфонични концерти, които сме подготвили с Варненска и Русенска филхармонии. Очаква ни и премиера на 10-та симфония на Бетовен за България. Има много български композитори, които творят специално за фестивала“, разказа той.

Цялото интервю може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria
Още по темата: Новини

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Starbucks се сблъсква с по-високи разходи