IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mondelez сигнализира за по-голям удар от проблемите с доставките

Компанията се бори и с недостига на кадри

10:47 | 28.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Mondelez International обяви, че очаква да се сблъска с по-голямо влияние на проблемите с веригите на доставки в ключовия си сегмент в Северна Америка през настоящото тримесечие, докато компанията за сладки изделия се бори с недостига на работна ръка и инфлационния натиск, предава Ройтерс.

Цената на акциите на базирания в Чикаго производител на бисквитите Oreo се понижи с около 2% след края на борсовия ден, тъй като стана ясно, че през четвъртото тримесечие брутният марж на компанията се е свил до 37% от 39,4% година по-рано.

Производителите на пакетирани храни бяха засегнати от нарастващите разходи за доставки и труд заади обтегнатата верига на доставките, докато нарастващото търсене на пшеница, захар и други стоки доведе до увеличаване на разходите за суровини, свивайки маржовете в сектора.

Mondelez се отърсва и от шестседмичната стачка на около 1000 работници в заводите ѝ в САЩ, която се проведе през август, но съвпадна с по-голямото търсене и постоянните проблеми с веригата на доставките, изчерпвайки запасите на производителя на шоколад Cadbury.

“Навлязохме в 2022 г. с ниски запаси и работим по възстановяването на нивата им, което отнема време в тази среда“, коментира главният финансов директор Лука Зарамела.

Компанията беше натрупала инвентар преди стачката, което ѝ помогна да компенсира удара по приходите през третото тримесечие.

„Ефектът (от стачката) може да се задържи, но трябва да се разсее с напредването на годината“, коментира анализаторът от Edward Jones Джон Болейн.

Mondelez очаква инфлацията на разходите да се ускори с висок едноцифрен процент спрямо 2021 г. Освен това предупреди за удар от 8 цента на коригираната печалба на акция за цялата година заради преминаването в чужди валути. Това ще намали ръста на нетните приходи до около 2,5%.

Въпреки че маржът на Mondelez беше засегнат, увеличенията на цените и голямото потребителско търсене подсилиха приходите ѝ с 4,9% до 7,66 млрд. долара на годишна база, над средната прогноза на анализаторите за 7,59 млрд. долара по данни на Refinitiv.

Като се изключат някои елементи, компанията е спечелила по 72 цента на акция през тримесечието в съответствие с очакванията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още