IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моне и Пикасо поведоха търга на Christie's в Ню Йорк

Наддаването събра общо 285,9 млн. долара - вторият най-висок резултат от 2008 г.

12:09 | 07.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Картини на Клод Моне, Пабло Пикасо и Амедео Модиляни помогнаха на Christie's да осъществи продажби на стойност 285,9 млн, долара по време на търг на импресионистично и модерно изкуство в Ню Йорк на 6-и май.

Сумата е с 80% по-висока от събраното на миналогодишния търг. Резултатът е вторият най-висок от май 2008 г. насам, съобщава Bloomberg.

На събитието бяха представени 53 творби, 18 от които бяха продадени за повече от 5 млн. долара. Само за шест от произведенията не успяха да се намерят купувачи.

В наддаването се включиха представители на 36 държави, включително Китай и Русия. Азиатските кандидати бяха активни, каквито бяха и първоначалните очаквания на аукционната къща. Те успяха да спечелят най-малко два от най-добрите произведения на вечерта.

Картина на Моне, изобразяваща езеро с водни лилии, донесе 24 млн. долара, въпреки че предварително се очакваше сумата да е между 25 и 35 млн. долара. Според експертите резултатът е изненадващ, като се има предвид историята и състоянието на творбата.

Вертикалната картина носи името „Nympheas” и е принадлежала на дъщерята на магната Уилям Кларк Югет Кларк, която почина през 2011 г. на 104 години, оставяйки след себе си множество имоти, оценявани на повече от над 300 млн. долара. Кларк купила картината от пастел през 1930 г., когато била едва 23-годишна, а картината не се е появявала на пазара от тогава.

Портрет на Дора Маар, любимата на Пикасо, рисуван от художника през 1942 г. не успя да достигне очакваната цена. Тя бе продадена за 20 млн. долара на арт дилъра Пол Грей. Сумата се оказа значително по-ниска от предварителната оценка от 25-35 млн. долара.

Малко по-късно бронзовата скулптура “Femme de Venise IV” на Алберто Джакомети беше продадена за 12,7 млн. долара. Творбата е продавана и преди на търг от Sotheby's в Лондон през 2000 г., когато донесе сумата от 2,8 млн. долара.

Портрет на млад мъж с червена коса се оказа причина за вълнение в залата и за сериозно наддаване. Творбата е от 1909 г. и е дело на Модиляни. Тя беше продадена за 15,6 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още