IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монголия обмисля легализирането на конните надбягвания

Страната иска да се превърне в конкурент на Китай в областта на хазарта

16:16 | 04.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Правителството на Монголия ще предложи закон за създаването професионална лига за конни надбягвания и легализиране на залаганията с цел страната да се конкурира с китайския пазар на хазартни услуги, пише Bloomberg.

Възможно е властите да се обърнат към Hong Kong Jockey Club с предложение и в Монголия да има жокеи и расови коне, които да се превърнат в основни конкуренти на тези в Китай, заяви министърът на културата.

“Нашият приоритет е да създадем правна среда за работата на жокейския клуб, така че да имаме пазарен дял” в азиатския жокейски бизнес, допълни министърът. Тя разкри, че се надява проектът да бъде представен в парламента в срок от три месеца.

Легализирането на хазарта ще помогне за увеличаване на ресурсите, на които разчита икономиката на Монголия. Подчертавайки предизвикателствата пред нея, Standard & Poor’s обяви, че понижава дългосрочния суверенен рейтинг на Монголия от B+ до BB-, което е четири нива под инвестиционния клас. Като причини за това агенцията изтъква извънбюджетните разходи и слабото управление.

Залагането на конни надбягвания може да даде на Монголия достъп до китайския хазартен пазар, който превърна Макао в център на световния хазарт. Всъщност Макао е единственото място в Китай, където залагането в казина е позволено. Очаква се до 2018 г. то да удвои своите приходи, твърди Аарон Фишер, анализатор в CLSA.

Решението на монголското правителство е свързано и с вековната почит на страната към конете, които са от основно значение за националната идентичност. В началото на XII век монголският император Чингис хан създава огромна империя и завладява голяма част от Евразия на кон. 

Сега правителството обмисля изграждането на писта за надбягвания в близост до мястото, където страната гради ново летище. Става дума за локация, която е на 45 км южно от столицата Улан Батор. Планира се повече от 50 дресьори на коне от Монголия да посетят Хонконг, за да се учат на тънкостите в бизнеса.

В момента обаче законът за легализирането на онлайн залагането и лотарията все още е в проектна форма. След като първите два такива проекта минат през парламента, правителството ще реши дали е необходимо да се създаде подобен закон, включително и дали пазарът да не отвори врати и за казина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още