IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музеят на Пикасо в Париж ще отвори врати през септември

Възстановителните работи струваха 52 млн. евро, от които 19 млн. евро бяха предоставени от държавата

12:04 | 05.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Работници нанасят последния слой боя в&nbsp;&quot;Хотел Сале&quot; в&nbsp; парижкия квартал Маре, където ще е музеят. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Работници нанасят последния слой боя в "Хотел Сале" в  парижкия квартал Маре, където ще е музеят. Снимка: Ройтерс

Музеят на Пикасо в Париж, който е затворен от пет години поради ремонт, ще отвори врати в средата на септември, а не през месец юни, както беше предвидено, реши френският министър на културата Орели Филипети след дълги полемики, съобщи France Press, цитиран от БТА.

Забавянето на повторното откриване на музея, в който се  съхраняват около 5000 творби, предизвика гнева на сина на Пабло Пикасо, който обвини Франция, че нехае за баща му.

В интервю пред вестник Figaro Клод Пикасо, който е  представител на семейството в борда на музея, призова министърът на културата "да направи всичко възможно, за да може музеят да отвори врати през юни". Той изказа своето живо безпокойство за бъдещето на този музей, който се намира в "Хотел Сале" в  парижкия квартал Маре.

Според Жан-Франсоа Боден архитектът, на когото е поверена реконструкцията, музеят можел да посрещне посетителите, както било запланувано, в края на месец юни. Но министърът на културата Орели Филипети отложи този срок за средата на септември,  за да бъдат "спазени всички правила, касаещи всеки строителен  обект". Според нея реконструкцията е продължила цели пет години и няколко месечно забавяне няма да навредят нито на красотата на музея, нито на богатството на неговата колекция.

В музея на Пикасо в Париж се съхраняват 300 негови рисунки  и още толкова скулптури. След реконструкцията изложбената площ  ще се увеличи от 1600 кв.м  на 3 800 кв.м. Възстановителните  работи струваха 52 милиона евро, 19 млн. евро от които бяха предоставени от държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още