IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музеите като интерактивно място за забавление

Трудно е да се разчупи възприемането на музея като "студено" място, в което посетителят трябва да стои послушно, коментира експерт

15:48 | 05.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Музеите като интерактивно място за забавление

Столичната община се опитва да превърне музеите в интерактивно място, в пространство за забавление и прекарване на свободното време, без това да изключва образователната и научна роля на музеите. Това заяви днес заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов на дискусия за възприемането на миналото и културно-историческото наследство в Музея на социалистическото изкуство, цитиран от БТА.

По думите му подобна е и философията на общината по отношение на Музея за история на София, който предстои да бъде открит тази година - да съчетава множество функции, за да накара хората да го посещават отново и отново.

Много е трудно да се разчупи "старото осмисляне на музея" като "студено" място, в което посетителят трябва да стои послушно, без да има възможност да каже дума, коментира д-р Светла Казаларска от Института по етнология и фолклористика с музей на БАН

Страната ни е на трето място в Европа по брой паметници на културата, посочи проф. Мила Сантова, изкуствовед и вицепрезидент на международната организация на народното творчество към Юнеско.

Според нея обаче проблемът е не в количеството им, а в това какво е нашето отношение към паметниците, какви са представите ни за тях и как ги въвличаме в живота ни. Усилията на специалистите трябва да се насочат към популяризиране на нематериалното културно наследство, тъй като то все още не е достатъчно добре представено у нас, заяви Сантова.

Дискусията "Минало несвършено: Сподели наследството, Сподели спомените, Сподели маршрутите" е част от кампанията "Сподели София" във връзка с кандидатурата на София и Югозападния регион за европейска столица на културата през 2019 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още