IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск предпочита да похарчи парите си за данъци за Марс

"Планът ми е да използвам парите, за да изпратя човечеството на Марс и да запазя светлината на съзнанието", написа той в Twitter

16:02 | 28.10.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Най-богатият човек на света Илон Мъск предпочита да похарчи парите си за изпращането на хора на Марс, отколкото за данъци тук на Земята. Коментара ексцентричният милиардер направи, докато демократите в САЩ обсъждат въвеждането на т. нар. „данък на милиардерите“, който ще бъде налаган върху най-богатите американци.

Изпълнителният директор на Tesla публикува съобщение в Twitter в отговор на коментар от журналиста на Washington Post Кристиан Девънпорт, който отбелязва, че данъците на Мъск и основателя на Amazon Джеф Безос – до съответно 50 млрд. и 44 млрд. долара за първите пет години от потенциалното въвеждане на данъка – може да платят мисия до Марс, посочва Bloomberg.

„Планът ми е да използвам парите, за да изпратя човечеството на Марс и да запазя светлината на съзнанието“, написа той в социалната мрежа.

Мъск, чието състояние набъбна до около 292 млрд. долара след поредното рали на акциите на Tesla, често критикува данъка за милиардерите в Twitter. Според него разходите на държавата са истинският проблем и облагането с допълнителни данъци на най-богатите ще запълни само една малка част от дълга на САЩ.

В същото време след края на борсовата сесия в сряда стана ясно, че общото нетно състояние на Мъск и Безос приближава 500 млрд. долара, подкрепено от поскъпването на технологичните акции.

Обемът на състоянията на двамата – сума, която е по-голяма от пазарната капитализация на Johnson & Johnson и почти равна на тази на най-голямата американска банка JPMorgan Chase & Co. – е пореден преломен момент в, както изглежда, историческата седмица за двамата милиардери.

Предложението на председателя на Финансовата комисия в Сената Рон Уайдън за облагане на милиардерите за нереализирана печалба бе публикувано с подробности в сряда, но само часове по-късно изтеглено за обсъждания. Според Уайдън идеята му не е мъртва, вместо това се обсъжда доплащане от 3% - върху най-високата данъчна ставка по доходи – за тези, които печелят над 10 млн. годишно.

Въпреки че такъв план ще увеличи обхвата на мярката и ще помогне на демократите да платят за програмата си за социални разходи, която може да достигне 2 трлн. долара, той ще има далеч по-малък ефект върху най-богатите американци като Мъск и Безос.

В рамките на данъчното предложение двамата заедно ще трябва да платят близо 100 млрд. долара еднократен данък, разпределен в рамките на пет години, показват данни на Bloomberg Billionaires Index.

Състоянието на Мъск се увеличи с 122,3 млрд. долара само тази година до 292 млрд. долара. Вторият Джеф Безос „струва“ 196,3 млрд. долара.

Общ, десетимата най-богати американци, сред които са и Бил Гейтс и Марк Зукърбърг, имат състояние в размер на 1,4 трлн. долара.

Мъск има лични задължения в размер на 515 млн. долара към банките Morgan Stanley, Goldman Sachs Group Inc. и Bank of America Corp., показват регулаторни документи от декември 2020 г. – най-скорошните възможни за този тип информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
sando1
преди 2 години
Все пак се коментира хипотетичен данък, който не е въведен. чукче писател...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 2 години
И аз искам да харча парите от данъците и осигуровките си по-прагматично, ама ей на - те потъват в корупционни джобове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 5
redcretin
преди 2 години
Реалността е че трябва да влезе в затвора (както някога Ал Капоне) :)Данъците не са негови пари, а на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
viva
преди 2 години
Всички тези глупости за Марс, на фона на зелената сделка, как ви звучат?Значи, вместо да си пазим и съхраняваме прекрасната Земя, ще потрошим трилиони долари, за да се мъчим да създаваме нещо някъде си, където няма никакви условия за него. Знам, той бил визионер. Гледал напред. Хората за да се развиват трябва да станат извънпланетарен вид. Ама всяко нещо с времето си. За това все още е прекалено рано и този век няма да стане. Тук трябват нови технологии, които още не са в главите на учените, а камо ли да се работи по тях. С тези двигатели и системи, максимум до Луната и то с големи мъки. Все едно с каруца да тръгнеш от с.Мусачево за Пекин. Е, ще стигнеш, ама кога и какво ще закараш и с какво ще се прибереш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Тва е доста нагло изказване. Плати си данъците както всички, пък после и зад Марс да ходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
И аз предпочитам да похарча парите си за данъци за да ям, пия и празнувам постиженията на Мъск хаха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Аз от утре също няма да плащам данъци, защото предпочитам да вложа парите си в изобретяването на телепорта. Ако някой не вярва, има скици и русунки с моите идеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
cherney
преди 2 години
Каква врътка с биткойн е направила Тесла? Поясни, че не ми е известна такава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
cherney
преди 2 години
Изобщо не знаеш за какво говориш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 7
viva
преди 2 години
Милиардер на очаквания. Ако не се сбъднат очакванията какво правим? Остави, че е милиардер, ами най-големия! Другите градили с десетилетия, които са носили блага на целия свят, а този е в сферата на пожеланията. Добре, че се усети да се спре с манипулациите на криптопазара. Между впрочем, най-голямата заслуга за печалбата на тесла за еди кое си тримесечие, не беше ли врътката с биткойните, а не резултатите от обичайната дейност за фирмата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още