IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На път с Posoka: Кения - екзотични плажове, сафари и изкачване на Килиманджаро

Какъв бюджет е необходим за почивка, по кое време е най-добре да се посети и какво да не пропускате там

18:17 | 26.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимки: Pixabay</em></p>

Снимки: Pixabay

Месец преди коледните и новогодишните празници Investor.bg и туристическата агенция Posoka.com стартирахме съвместна поредица в рубриката “На път”, в която ще ви отведем на екзотични пътешествия до едни от най-красивите кътчета на планетата.

Къде може да посрещнете Нова година по бански, какъв бюджет да си подготвите за екзотична екскурзия, на какъв език говорят в Мавриций, каква е валутата в Малдивите, какво да не пропускате и за какво да внимавате, когато тръгвате на екскузиия до далечна дестинация - на тези и още въпроси отговарят туристическите експерти от Posoka.com.

Първата дестинация беше Малдивите, а днес представяме Кения.

По кое време на годината е най-добре да се посети?

В Кения няма истински лято и зима, поне не по начина, по който сме свикнали в Европа. В Кения, какво и на Малдивите, годината е разделена на дъждовни и сухи сезони. Има два сухи сезона - кратък през януари и февруари, както и много по-дълъг, който трае от края на юни до октомври. Тогава е и най-подходящото време за посещаване на дестинацията. Късите дъждове падат през ноември и декември, но най-влажният сезон е периодът от март до май.

Какъв е ориентировъчният бюджет, който да си подготвим за посещение на дестинацията?

Различно е и много зависи от това дали сте от хората, които търсят почивка или сте от приключенците, които искат да видят всичко от Кения и да отидат на сафари. За почивка, която включва 7 нощувки и изхранване на all inclusive в наистина хубави комплекси на брега на океана цените при нас в Posoka.com са около 2700 -3000 лв. Предлагаме пакети както с тръгване от София, така и с тръгване от Варна. За допълнителни екскурзии и сафари се доплаща. С тях цената може да достигне до 3500 – 4000 лв., като това зависи от индивидуалните желания на всеки турист.

Ние консултираме всеки турист, който се довери за екскурзията си на Posoka.com, и му препоръчваме най-добрите варианти за екскурзии и сафарите, така че за оптимален бюджет да видят и усетят възможно най-много от екзотичната далечна дестинация, защото си заслужава. Светът там е напълно различен и си струва да се види.

Трябват ли визи?

Туристите от България е необходимо да имат обикновен международен паспорт, валиден минимум 6 (шест) месеца от датата на влизане в страната, както и източноафриканска туристическа виза. Краткосрочната кенийска виза е с валидност 90 дни от датата на издаване. Тя се издава от посолството на Кения в Берлин, заявлението за нея се подава електронно, а срокът за обработката на документите и издаването отнема до 2 седмици.

Туристите, които посещават една от държавите Република Кения, Република Руанда и Република Уганда с валидна виза, могат да посетят и другите две, без да подават допълнително заявления за визи или да заплащат допълнителни такси за виза.

Специално при такъв тип пътувания до далечни и екзотични дестинации е препоръчително туристите да се доверяват на туристически агенции, защото ние от Posoka.com, например, съдействаме изцяло в целия процес по координацията на документите между институциите и пътуващите. Това е голямо улеснение за клиентите ни, защото те не се тревожат за никакви административни пречки – ние проучваме какво е необходимо и провеждаме комуникацията между съответните институции и пътника, до получаването на нужните документи.

Има ли задължителни или  препоръчителни ваксини?

При влизане в страната от европейските държави не се изисква документ за задължителни ваксини, но е препоръчително да си направите характерните за държавите от Източна Африка имунизации. Препоръчва се на пътуващите да се имунизират срещу малария и жълта треска. За актуална информация за задължителни или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната.

Кои са вкусовете на Кения?

Кения е многорасово общество, в което основно живеят хора от различни етнически групи, а останалото население е азиатско, арабско и европейско. Вкусовете й отразяват точно това многообразие. Повечето кенийски ястия са засищащи и евтини – приготвят се с царевица, картофи и боб. Във вътрешността на страната, където населението е по-бедно, се хранят основн с „угали“ – каша от царевица, както и с месо. Хората по крайбрежието се хранят по-разнообразно.

Животновъдските народи в Кения, така наречените „масаи“, се хранят с продуктите от животните, които ловувават – месо, мляко и други. Ирио е друга интересна храна. Тя се приготвят от групите Kikuyu и Gikuyu, които отглеждат царевица, боб, картофи и зеленчуци. Те смилат тези зеленчуци до пюре, което оформят на топчета и потапят в яхнии с месо или зеленчуци.

За хората, живеещи в близост до второто по големина сладководно езеро в света Виктория, е характерно да се хранят с яхнии от риба, зеленчукови ястия и ориз.

Каква валута се използва там и на какъв език говорят местните?

Валутата на Кения е кенийски шилинг, а официалните езици, на които се говори там, са суахили и английски.

Кои са трите най-ценни съвета към всеки, на когото му предстои да отиде на Кения за пръв път?

При пътуване до и в Кения не бива да правите снимки на местни жители без тяхно разрешение или без да сте с водач или представител на туристическа агенция. Не бива да посещавате и домовете на местните жители, особено масаите. Снимането на главния площад на Найроби, близо до мавзолея на първия президент на Кения Джомо Кениата, също е строго забранено.

По време на екскурзии и сафарита следвайте препоръките на екскурзоводите и не слизайте от автобуса или колата без разрешението на водача, не шофирайте твърде близо до животни и не им пречете да ловуват. Храненето на животни в националните паркове е строго забранено и се наказва с голяма глоба.

Един от най-ценните съвети, който можем да дадем, е да се ваксинирате срещу малария и жълта треска, както и да започнете превантивно да приемате антималарийни лекарства една седмица, преди да напуснете страната. В райони, богати на комари, трябва да носите дрехи с дълги ръкави, да използвате мехлеми и спрейове, чиято миризма отблъсква насекомите. Трябва внимателно да наблюдавате състоянието на комарниците във всички места на пребиваване и ако откриете най-малките пропуски, да поискате подмяна на стаята.

Коя забележителност не трябва да пропускаме, когато отидем там за пръв път?

Не можем да се ограничим само до една. Кения е уникална комбинация между плажове и планини, дива савана и петзвездни хотелски комплекси за туристите и места, които пазят живата история на древни цивилизации. Едно такова място е свещената гора Кая Кинондо, където племето Диго все още използва тази девствена и недокосната от цивилизацията гора за ритуали и жертвоприношения.

Горещо препоръчваме на всеки, който отиде в Кения, да отиде на морско сафари. В нашите пакети се предлага такъв вариант – морско сафари с включен обяд  PILIPIPA DHOW. Той включва трансфер до  пристанище Шимоним, откъдето се качвате на платноходката PILIPIPA DHOW Voyage и с нея  се отправяте към кораловите градини на Кисите. На борда е осигурена екипировка за шнорхелинг.

Местните морски водачи ще ви придружат до кораловия риф, където отблизо може да зърнете делфини, костенурки и змиорки, а след това се предвидени още две места, на които можете да спрете за шнорхелинг. След това ви очаква традиционен суахили обяд от морски дарове в елегантен ресторант, разположен в градина сред екзотични дървета, и специален бар, в който може да се насладите на различни напитки по време на морското си пътуване насред океана.

Посещението на националния парк Масай Мара е също нещо, което не трябва да пропускате. Това е една от най-известните туристически дестинации в света за сафари. Той предлага ненадмината гледка към най-голямата миграция на диви животи в света - истински спектакъл на дивата природа, по време на който може да станете свидетели на това как над 1,5 милиона гну, движещи се в кръгова посока между Кения и Танзания, търсят свежи пасища, преминавайки през река Мара, чиито води се обитават от много крокодили.

Масай Мара е и дом на „голямата петорка“ на Африка „The big 5” – африканският слон, биволът на Кабо, африканският леопард, африканският лъв и африканският черен носорог. В района на резервата могат свободно да се видят и гепарди, гну, газели, зебри, хиени, жирафи, крокодили, хипопотами, повече от 500 вида птици и други. Най-подходящото време за посещение на резервата е между юли и октомври.

Предвид COVID обстановката как се случва достъпът и пътуването до Кения? Може ли да се каже, че е безопасна дестинация?

Международният въздушен трафик в Кения е възобновен, като за посещение туристите трябва да представят отрицателен PCR тест. По последни данни през ноември случаите на коронавирус намаляват в Кения, като средната стойност на седмична база е около 56 случая дневно.

През последните 2 години пътуванията до далечни дестинации претърпяха големи промени, промени ли се интересът към Кения като дестинация?

Кения винаги е била много екзотична и интересна дестинация и интересът към нея винаги е бил засилен. Такъв продължава да бъде и сега, като забелязваме и че самата дестинация се разви сериозно през годините и приковава вниманието на много повече хора именно с комбинацията между екзотична почивка на плажовете на Момбаса, възможностите да отидеш на сафари или да изкачиш Килиманджаро. Определено Кения е кътче, до което всеки приключенец и ценител на девствената природа трябва да види.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още