IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На театър със стриди, вместо пуканки

Любителите на театъра по времето на кралица Елизабет са се забавлявали с по-екзотични храни по време на представление от днешните пуканки

10:41 | 03.02.10 г.
Театър Глоуб
Театър Глоуб
Според археолозите и изследователите на театралното изкуство почитателите на сценичното майсторство по време на династията на Тюдорите в Англия са похапвали стриди, раци и миди на представления вместо сегашните пуканки.

Стафиди, смокини, лешници, сушени сливи, череши и праскови са сред другите често срещани храни, показват находките, открити при археологически разкопки. Неотдавна на брега на река Темза бяха открити театрите Глоуб и Роуз, на чиито сцени Шекспир е поставял често своите пиеси.

Печени къпини, плодове на бъз и есетрова риби, която били често срещана и предлагана по онова време, също са били сред предпочитаните хапвания на гостите на постановките.

Проучванията на изследователите показват, че е имало разлика в предпочитаните храни на различните социални слоеве публика.

Онези, които плащали само пени, за да заемат място на земята или по пътеките, без запазено място, предпочитали стриди. „Стридите били храна за бедните по време на викторианския период, не е странно, че навсякъде откриваме черупки на морски мекотели“, казва пред Reuters Джулиан Болшер, служител в лондонски музей, който участва в разкопките на двата театъра.

По-висшата класа, която плащала за място с възглавничка на балконите, предпочитала да хапва раци и риба. Есетрата е била доста скъпа в сравнение с другите морски дарове по онова време. Заможните любители на театъра си поръчвали и вносна храна като праскови и сушени плодове.

Театрите Глоуб и Роуз били построени съответно през 1599 и 1587 година. На техните сцени са се играли за първи път постановки като „Доктор Фауст“ на Томас Ман и „Малтийският евреин“ на Кристофър Марлоу. Глоуб е първият театър, в който са били поставяни пиеси на Шекспир, а в последствие английският драматург става и негов съсобственик.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още