IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На търг бяха продадени най-скъпите бутилки уиски в света

Всяка една от тях се продаде за цена от над 1 млн. долара

13:17 | 21.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Две бутилки шотландско уиски бяха продадени за рекордната цена от над 1 милион щатски долара всяка по време на търг на британската аукционна къща Bonhams в Хонконг, съобщи БТА.

Бутилките шотландско едномалцово уиски Macallan са с вместимост 0,75 литра, а самата напитка е отлежавала в бъчва в продължение на 60 години - от 1926 г. до 1986 г.

Дизайнът на етикета на едната бутилка е дело на британския художник Питър Блейк. Той е известен с работата си по обложката на албума „Sgt. Pepper's Lonely Heart Club Band“ на Beatles. По време на търга цената на бутилката достигна 1,014 млн. долара. Името на купувача, който наддаваше по телефона, не се съобщава. 

Автор на етикета на втората бутилка, която също стана собственост на неизвестен купувач за 1,1 милиона долара, е италианският живописец Валерио Адами.

Двамата художници са изрисували по 12 етикета за специална колекционерска серия на марката, съставена от общо 24 бутилки. 

Предишният ценови рекорд за продажба на уиски принадлежеше на шестлитрова бутилка уиски Macallan. Тя беше продадена за над 630 хиляди долара през 2014 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още