Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Над 300 находки от 26 обекта показва “Българска археология 2019”

Миналата година беше най-активната в проучване на културно-историческото наследство от две десетилетия, посочи директорът на НАИМ доц. д-р Христо Попов

Над 300 находки от 26 обекта показва “Българска археология 2019”

Снимка: Исторически музей Лом

В Деня на археолога Националният археологически институт с музей при БАН открива изложба с най-интересните находки, открити в нашите земи през изминалата 2019 г. Това е тринадесетата национална археологическа изложба “Българска археология 2019”, която може да се види в Археологическия музей до края на април.

„2019 беше една от най-натоварените с археологически проучвания години през последните две десетилетия. Работихме по спасителни разкопки, по непроучвани обекти и в слабо изследвани райони на България и значително повишихме познанието за културно-историческото ни наследство“, посочи  директорът на НАИМ  доц. д-р Христо Попов.

В експозицията са открити 300 предмета, открити при работата на българските археолози на 26 обекта в България.

Публиката ще види и постери за проучвания от ранната Праистория до Средновековието за продължаващите проучвания на пещерите Козарника и Бачо Киро, неолитното селище Слатина, София, праисторическите селищни могили Юнаците и Козарева могила, къснобронзовият некропол при Балей, гръцката колония Аполония, Созопол, средновековните градове Велико Търново, Калиакра и Перперикон.

Златна фалера от римската крепост Алмус в Лом. Снимка: НАИМ

Изложбата показва и артефакти, намерени при спасителните археологически разкопки по газопровода „Балкански поток“, интерконекторната връзка Стара Загора – Комотини и автомагистрала „Хемус“, от слабо проучени или неизследвани обекти в Северозападна България,.

Глава от Орлово. Снимка: НАИМ.

Сред най-впечатляващите находки са антропоморфни фигурки и съдове от Стамболийски и Орлово, костена игла с глава на животно от Слатина, украсена статуетка от Балей, керамична фиала и сребърни торква, нагръдник и халка от Владиня, бронзова статуетка на овен от Аполония, златна фалера от Алмус, бронзов колан от Големанци, кръст-реликварий от Перперикон, колективна находка на сребърни монети от Търново и златен пръстен-печат от Калиакра.

Златен пръстен-печат от Калиакра. Снимка: НАИМ.

От НАИМ посочват, че 13-тата изложба „Българска археология“ се реализира с партньорската подкрепа на 17 исторически и археологически музеи в страната, които предоставят находки от своите фондове. Това са: Националният исторически музей, регионалните исторически музеи във Велико Търново, Видин, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Смолян, София, Хасково, Шумен и Ямбол, Археологически музей „Старинен Несебър“ и историческите музеи в Белоградчик, Дряново, Каварна, Лом и Севлиево.

“Българска археология 2019” ще бъде отворена за посетители от 15 февруари до 26 април 2019 г. в Залата за временни експозиции на НАИМ на пл. Атанас Буров № 1.

 

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
5
 
1
fon
преди 6 месеца
След толкова много руски лъжи за славяни и някакви митични прабългари от Фанагория, в музеите и от земята изравят 100% САМО артефакти от траки.

Още от Новини
Кадър на деня за 18 септември