IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатата жена в Китай стана и най-големият губещ от търговското напрежение

От началото на годината състоянието на Джоу Цюнфей е намаляло с 66%

12:46 | 19.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дисплеите, използвани от IPhone и Tesla, някога я направиха най-богатата жена в Китай. Сега обаче американо-китайската търговска война я превърна в най-големия губещ за 2018 г. сред китайските милиардери.

Джоу Цюнфей, председател на доставчика на потребителска електроника Lens Technology Co., е загубила 66% от състоянието си, или приблизително 6,6 млрд. долара, от началото на годината. Това е най-големият спад в процентно съотношение сред най-богатите китайци според индекса Bloomberg Billionaires Index.

През 2015 г. Джоу е обявена за най-богатата жена в Китай, а през тази година тя получава титлата на най-богата жена, натрупала сама състоянието си.

Акциите на Lens Technology се сринаха с 62% от януари насам на фона на разпродажбите при книжата на доставчиците на Apple Inc., след като американският президент Доналд Тръмп въведе по-високи мита върху вносни стоки от Китай. Отражение върху компанията оказаха и действията на Илон Мъск и разследването срещу него от страна на американската Комисия за ценните книжа и фондовите борси.

Милиардери като основателят на Alibaba Group Holding Ltd. Джак Ма и главният изпълнителен директор на Tencent Holdings Ltd. Ма Хуатън също изгубиха голяма част от състоянията си. Китайските милиардери, които влизат в списъка с 500-те най-богати хора в света, са изгубили общо сумата от 86 млрд. долара само от началото на годината.

Според доклад на Oxford Economics, публикуван в петък, китайските акции са получили най-силен удар от новините за търговско напрежение от тези в която и да е било друга държава.

„Китайските книжа като цяло реагират повече на негативни

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още