IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият човек в Европа спечели над 11 млрд. долара за ден

Това се случи благодарение на ръстовете на световните фондови пазари вчера

15:52 | 25.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Френският магнат Бернар Арно пострада тежко от разпространението на коронавируса, като загуби финансово повече от всеки друг в света, пише Bloomberg.

Той включи директно конгломерата си, който контролира Christian Dior и Louis Vuitton, в битката срещу вируса, като финансира доставката на милиони медицински маски във Франция от китайски доставчици и превърна завода за парфюми на Dior извън Орлеан в производител на гелове за ръце.

Вчера Арно е получил известно финансово успокоение благодарение на скока на световните пазари на фона на оптимизма за подготвяния от САЩ голям пакет от стимули. Книжата на Christian Dior и LVMH поскъпнаха, а неговото богатство нарасна с 11,3 млрд. долара за един ден, което е най-големият ръст в историята на Индекса на милиардерите на Bloomberg.

Арно, чието нетно богатство нарасна най-много миналата година сред 500-те членове на индекса, е загубил 35,2 млрд. долара от началото на 2020 г. на фона на разпространението на пандемията.

Колебанията в богатството на Арно подчертават драматичната волатилност на световните пазари, стимулирана от паниката около вируса и редуващите се надежди и песимизъм за държавна намеса. След четири дни на спад Dow Jones Industrial Average записа най-големия си ръст от 1933 г. насам вчера.

Уорън Бъфет, който е прибавил 6,5 млрд. долара, е следващият милиардер с най-голям ръст на богатството в индекса, а испанецът Амансио Ортега, който стои зад бранда за бърза мода Zara, а забогатял с 5,9 млрд. долара. Въпреки това общо 500-те най-богати хора в света са загубили над 1 трлн. долара от началото на годината.

Цената на акциите на LVMH продължава да се покачва и днес с ръст от 1,86% до 345,45 долара за акция към 15,18 ч. българско време.

Арно, който е най-богатият човек в Европа, има дялове в LVMH и модната къща Christian Dior, която е основана три години преди раждането му през 1949 г. Той също така притежава акции в базираната в Париж компания за луксозни стоки Hermes International и веригата хранителни магазини Carrefour.

Арно навлезе на пазара на луксозни стоки през 1984 г., като придоби текстилна компания, която притежаваше Christian Dior. Четири години по-късно той продаде други бизнеси на компанията и използва приходите, за да установи контрол върху LVMH. Колекцията му от произведения на съвременното изкуство включва творби на Жан-Мишел Баскиа, Деймиън Хърст, Маурицио Кателан, Анди Уорхол и Пабло Пикасо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още