IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият човек в света става още по-богат въпреки пандемията

Безос добавя 24 млрд. долара към богатството си от началото на 2020 г., докато комбинираното нетно състояние на 500-те най-заможни спадна с 553 млрд. долара

11:03 | 15.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Най-богатият човек в света става все по-богат дори по време на пандемията, а може би и заради нея.

На фона на забраните за излизане от дома, потребители по целия свят разчитат повече от всякога на Amazon.com Inc. на Джеф Безос. Акциите на търговеца на дребно поскъпнаха с 5,3% до рекордно ниво във вторник, повишавайки нетното богатство на основателя на 138,5 милиарда долара, изчислява Bloomberg.

Пандемията доведе до затихване на световната икономика и принуди почти 17 милиона американци да подадат молба за подкрепа при безработицата за период от три седмици. JPMorgan Chase & Co. и Wells Fargo & Co. сигнализираха във вторник, че загубите от кредити, породени от безпрецедентните съкращения на работни места - много от тях в сектора на търговията на дребно, който Amazon така ефикасно разтърси, могат да съперничат на тези, настъпили след финансовата криза през 2008 г.

И все пак Безос и много от неговите богати конкуренти в областта на технологиите, частния капитал и на други бизнеси се справят отлично, подпомогнати от безпрецедентни стимулиращи усилия от страна на правителствата и централните банкери. Въпреки че комбинираното нетно богатство на 500-те най-заможни хора в света спадна с 553 млрд. долара тази година, тя се покачи с 20% от най-ниската си стойност на 23 март, според индекса на Bloomberg Billionaires

„Разликата в богатството, тя ще се разшири заради това, което се случва сега“, казва Мат Мейли, главен пазарен стратег в Miller Tabak + Co. „Наистина заможните хора не трябва да се притесняват. Да, те са по-малко богати, но не трябва да се притесняват дали да сложат храна на масата или ще имат покрив над главата си“.

Не става дума само са милиардерите. Корпоративни инсайдери се превърнаха в значителни купувачи на акции на своите компании, демонстрирайки увереност, че кризата ще отмине, дори когато лидерите на нацията дебатират точно кога американците могат безопасно да се върнат на работа.

Обемът на сделките в разрушените отрасли – пътувания, здравни грижи, игрална индустрия, предполага, че ръководителите и директорите са по-бичи настроени, отколкото са били в повечето други периоди през последното десетилетие, според Sundial Capital Research.

Така например членът на борда на Carnival Corp. Рандал Уейсънбъргър е закупил акции за 10 милиона долара за оператора на круизни пътувания през миналата седмица. Акциите поскъпнаха с 56% след сделката.

Други продължават да увеличават възвръщаемостта си. UBS Group AG наблюдава, че ултрабогатите ѝ клиенти вземат кредити, за да залагат повече на това, което смятат за евтин пазар. Ипотечните брокери на богаташите твърдят, че повече клиенти търсят кредити със залози от недвижими имоти, за да им помогнат да изплащат друг дълг, да инвестират в бизнеси и да привличат други активи.

Има и много губещи сред милиардерите. Много предприемачи от нефтената и газовата промишленост са били ударени от срива в цените на суровия петрол. А милиардерите на нововъзникващите пазари не получават същата отплата като тези в САЩ.

Но има и значителни ръстове в състоянията.

Лидер в групата е Безос, който добави близо 24 млрд. долара към богатството си през 2020 г., както и Макензи Безос, която държи 4% дял в Amazon като част от неотдавнашното споразумение за развод на двойката. Нейната стойност на богатството ѝ нарасна с 8,2 милиарда долара до 45,3 млрд. долара, а сега заема 18-о място в класацията за богатството на Bloomberg, изпреварвайки Мукеш Амбани, най-богатият човек в Индия и Карлос Слим от Мексико.

Акциите на конкурентния търговец на дребно Walmart Inc. също поскъпват, увеличавайки богатството на най-заможното семейство в света. Алис, Джим и Роб Уолтън вече имат комбинирано нетно богатство от 169 милиарда долара, което представлява 5%-ен ръст от началото на годината.

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск добави 10,4 милиарда долара към богатството си през тази година, повече от всеки друг, освен Безос.

Състоянието на основателя на Zoom Video Communications Inc. Ерик Юан нарасна над два пъти до 7,4 милиарда долара, тъй като търсенето на неговата услуга за телеконференции избухна вследствие на предизвиканото от пандемията блокиране на движението.

„Несправедливостта на всичко това е кой ще се възползва от тази тенденция най-много“, казва Мат Мейли. „Пари при пари отиват",

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още