IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият човек в света струва повече от Exxon

Акциите на Tesla Inc. поскъпнаха с 13% по време на търговията в понеделник, с което пазарната капитализация на компанията мина прага от 1 трлн. долара

12:20 | 26.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Успехът на производителя на електромобили Tesla донесе нов свеж капитал и на своя изпълнителен директор Илон Мъск, който е и най-богатият човек на света.

След поредното рали на акциите Мъск вече струва повече от гиганта в петролния бизнес Exxon Mobil Corp.

Състоянието на ексцентричния милиардер се увеличи до 288,6 млрд. долара в понеделник, показват данни от Bloomberg Billionaires Index. Това е повече и от пазарната капитализация на Nike Inc. Ръстът от 36,2 млрд. долара стана факт, след като бе съобщено, че компанията за коли под наем Hertz Global Holdings Inc. е поръчала 100 хил. автомобила от Tesla.

Това е най-голямото еднодневно увеличение в историята на Bloomberg Billionaires Index, засенчващо 32-та милиарда от миналата година на китайския бизнесмен Джун Шаншан, които той спечели, след като компанията му за бутилиране Nongfu Spring стана публична.

Акциите на Tesla Inc. поскъпнаха с 13% по време на търговията в понеделник, с което пазарната капитализация на компанията мина прага от 1 трлн. долара. Около две трети от нетното състояние на Мъск е свързано директно с акции и опции на компанията.

Засенчването на ключова компания от т. нар. „стара икономика“ като Exxon изглежда неизбежно. Но и петролната компания не се даде лесно. Въпреки че бе задмината от Мъск в началото на 2021 г., Exxon се радва на успех оттогава – тя изпревари отново главния изпълнителен директор на Tesla с поскъпването на петрола и природния газ и продължаващото рали на цените може да ѝ помогне бързо да си върне отново преднината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още