IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият французин продаде дела си в Carrefour

Холдинговата компания на Бернар Арно насоча фокуса си към други бизнеси

17:36 | 01.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Theo Giacometti/Bloomberg</em></p>

Снимка: Theo Giacometti/Bloomberg

Френският милиардер Бернар Арно, който натрупа състояние от бизнеса с луксозни стоки, е продал дела си в групата супермаркети Carrefour – търговецът на дребно, в който той инвестира преди 14 години и чието потенциално придобиване от канадската Couche-Tard се провали по-рано тази година, предава Ройтерс.

Арно притежава 5,7% дял в холдинговата компания Financiere Agache, която e набрала 724 млн. евро от продажбата на акциите, обяви Societe Generale.

В резултат на новините цената на книжата на Carrefour се понижи с 4,48%.

Делът на Agache беше продаден за 16 евро за акция, след като Арно, както и Colony Capital и Axon Capital първо взеха 9,8% дял през 2007 г. при средна цена от 47 евро за акция.

Carrefour премина през няколко трансформации, а акционерите ѝ спечелиха от отделянето на бизнесите ѝ, включително веригата супермаркети DIA.

Източник, запознат с въпроса, който е пожелал да остане анонимен, коментира, че Agache не е загубила във финансов план през годините, отчасти заради дивидентите, въпреки че анализатори от Bryan Garnier твърдят, че се е стигнало до загуба.

Арно е един от тримата най-големи акционери в компанията, заедно с фамилията Мулен и бразилския бизнесмен Абилио дош Сантош Диниз.

Миналия септември обаче той продаде малка част от дела си, а Agache заяви, че променя фокуса на инвестициите си. Групата има дялове предимно в компании за модни и луксозни стоки, а през февруари придоби част от производителя на обувки Birkenstock.

Оттеглянето се случва, точно когато под ръководството на председателя и главен изпълнителен директор Александър Бомпар Carrefour постига резултати.

„През последните четири години Carrefour имаше изключително възстановяване под ръководството на Александър Бомпар“, коментира Арно. „След 14 години... решихме да продължим да преориентираме нашите инвестиции“, добави той.

През май Carrefour поднови мандата на Бомпар за три години. Той се зае със съкращаване на разходите и с насочване към онлайн търговията, за да увеличи приходите и печалбата.

Арно, най-богатият човек във Франция, подкрепи Бомпар през януари, когато директорите водеха преговори с канадската Couche-Tard за сделката за придобиване, обявиха по това време източници на Ройтерс. Couche-Tard обаче оттегли офертата си за 20 млрд. долара за Carrefour, след като се сблъска с опозиция от страна на френскоро правителство.

След това под ръководството на Бомпар Carrefour придоби Grupo BIG, оценена на около 1,3 млрд. долара, а лидерът на компанията заяви, че Carrefour може да се справя и сама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още