IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият индиец вече е четвърти сред най-заможните в света

Състоянието на Мукеш Амбани се оценява на 80,6 млрд. долара

14:38 | 08.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Мукеш Амбани изпревари най-богатия човек в Европа и се изкачи на четвърто място сред най-богатите хора в света, предава Bloomberg.

Президентът на Reliance Industries сега има състояние от 80,6 млрд. долара, след като натрупа 22 млрд. долара тази година, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg. Това му дава по-голямо богатство, отколкото на французина Бернар Арно, чиято компания LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton изпитва затруднения, тъй като клиентите ограничават покупките си на модни продукти от високия сегмент по-бързо, отколкото компанията може да намали разходите си.

Най-богатият човек в Индия вече изпревари някои от най-големите магнати през последните седмици. В класацията влизат титани от Силициевата долина като Илон Мъск и съоснователите на Alphabet Сергей Брин и Лари Пейдж, както и т. нар. Оракул от Омаха Уорън Бъфет.

Макар че конгломератът с огромна енергийна империя беше засегнат от спада на търсенето на петрол на фона на COVID-19, книжата му поскъпнаха над два пъти спрямо дъното от март, тъй като дигиталното й подразделение получи инвестиции за милиарди долара от компании като Faceook и Google.

Амбани бавно пренасочва вниманието си към електронната търговия, тъй като технологични гиганти се стремят да вземат дял от бързо растящия дигитален бизнес в Индия. Google съобщи миналия месец, че ще вложи 10 млрд. долара през идните години, за да помогне за ускоряването на възприемането на дигитални технологии във втората по големина на населението страна в света.

Същевременно цената на акциите на LVMH намалява тази година, а Арно се превръща в най-големия губещ сред 500-те най-богати хора в света. Нетното му състояние е надолу с 25,1 млрд. долара и достига 80,2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още