IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатите инвеститори в Европа ще купуват ударно акции

Богаташите в Испания и Гърция са най-склонни да вярват, че акциите ще им осигурят по-висока доходност от другите класове активи

11:28 | 18.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Най-богатите инвеститори в Европа ще купуват ударно акции

Най-богатите в Европа планират да похарчат повече пари за акции, вярвайки, че ценните книжа ще се представят по-добре от другите класове активи, показва проучване на JPMorgan Private Bank, цитирано от CNBC.

Въпросните безбожно богати лица са от държавите, ударени най-лошо от кризата, като Испания и Гърция. Именно те са най-бичи настроени от всички останали, сочи изследването.

Близо 75% от най-богатите частни инвеститори с активи за поне 30 млн. долара, както и просто „богатите“ инвеститори, за които се считат тези, притежаващи ликвидни активи за повече от 1 млн. долара, планират да вложат допълнителни средства в инвестиционните си портфейли.

Заможните инвеститори в Испания и Гърция вярват, че акциите ще им донесат най-висока доходност, от която и да е друга група. 70% и 59% от инвеститорите в тези страни, съответно, са бичи настроени към европейските акции.

Повече от половината анкетирани от 15 различни европейски града разкриват готовността си да похарчат повече за акции. 18% от запитаните са склонни да инвестират повече пари в алтернативни източници на доходност като хедж фондове и недвижими имоти. Други 18% пък планират да държат пари в брой вместо да ги инвестират.

„През последните няколко години много инвеститори струпаха огромни парични позиции и пропуснаха високата възвръщаемост от рисковите активи, особено от акциите“, коментира главният инвестиционен стратег на JPMorgan Private Bank за Европа, Близкия изток и Африка Сезар Перез.

Анкетното проучване е направено от JPMorgan Private Bank през януари и февруари тази година сред около 1 000 от най-богатите инвеститори в Европа. Въпросите са били свързани с техните инвестиционни намерения и портфейлните им позиции.

Същевременно богатите инвеститори усилено използват своите ценни активи като автомобили, произведения на изкуството и диаманти като обезпечение по кредити, тъй като търсенето на заеми за по-големи суми нараства.

От 2008 г. до днес базираният във Великобритания кредитор на частни активи Borro е отпуснал заеми за 70 млн. паунда, като наскоро привлече още 67 млн. паунда, за да отговори на нарасналото търсене.

Borro предлага кредити до 1,2 млн. паунда срещу залог на активи с висока стойност. От компанията заявиха, че са отпуснали заеми срещу залог на колекция от платна на Анди Уорхол, Бугати и 9-каратов диамант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още