IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-бързо растящите туристически дестинации в света са в Азия

Пет от тях се намират в Китай според ново проучване

12:54 | 25.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Всичките десет най-бързо развиващи се туристически града в света се намират в Азия, сочат нови данни на Световния съвет за пътуване и туризъм, цитирани от CNBC.

Съгласно неговия най-нов доклад „City Travel and Tourism Impact” азиатските градове ще се радват на растеж на туризма през следващото десетилетие и това най-вече ще важи за тези в Китай.

Град Чунцин в Югозападен Китай оглавява списъка в най-новото проучване с 14% годишен ръст. Той е следван от Гуанджоу – с 13,1%.

„Силният вътрешен пазар в Китай стои зад растежа на градове като Чунцин и Гуанджоу, които разчитат на китайците за съответно 94,5% и 89,1% от техните приходи от туризъм“, сочи докладът.

Шанхай се радва на растеж от 12,8%, докато китайската столица Пекин – на 12% годишно.

"Двуцифреният растеж, който виждаме в тази част на света, е много впечатляващ“, коментира Глория Гевара, президент и главен изпълнителен директор на Световния съвет за пътуване и туризъм.

Другите градове, които попадат в топ 10, са Чънду в Китай (11,2%), Манила във Филипините (10,9%), Делхи в Индия (10,8%), Шънджън в Китай (10,7%), Куала Лумпур в Малайзия (10,1%) и Джакарта в Индонезия (10%).

Проучването покрива общо 65 града, избрани според най-високите оценки на пътуващите, както и по най-големите разходи, правени от посетителите в тях. 21 от тези градове се намират в Азиатско-тихоокеанския регион.

Около 138 млн. вътрешни пътувания са извършени в Китай през 2016 г., което е с 3,5% повече спрямо същия период на предходната година според Китайската национална туристическа администрация.

„Китайският туристически сектор преживява невероятен бум“, коментира Джим Циен, старши вицепрезидент в китайския конгломерат Fosun.

"Средната класа в Китай се увеличи значително. През 2002 г. 4% от населението беше от средната класа. Оттогава тя е нараснала до 31%“, допълва той.

В доклада се отбелязват и други места, бележещи растеж в Азия, като Сингапур. Туризмът там е нараснал двойно през последните 10 години до 12,4 млрд. долара през 2016 г. Индустрията е свързана със 164 хил. работни места на островната държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още