IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добрият ресторант в света се намира в Копенхаген

За втора поредна година „Нома“ оглави класацията „Сан Пелегрино“ на най-добрите ресторанти в света

12:48 | 19.04.11 г.
<p>Рене Редзепи в ресторанта си &quot;Нома&quot;. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Рене Редзепи в ресторанта си "Нома". Снимка: Ройтерс

Датският ресторант "Нома" за втора поредна година оглавява класацията "Сан Пелегрино" за 50-те най-добри ресторанти в света, предаде Ройтерс. Списъкът, който британското сп. "Ресторант" изготвя за десети път, бе представен в Лондон след гласуване на 800 кулинарни експерти.

Ресторант "Нома" с главен готвач 33-годишния Рене Редзепи се намира в обновен пристанищен склад в Копенхаген. Заведението предлага новаторски за северната кухня блюда като волско месо с мускус и пушен костен мозък, костур на шиш със зелен бъз, сушени миди с кресон. Миналата година "Нома" сложи край на 4-годишното царуване на испанския ресторант "Ел Були".

"Сърдечно поздравяваме Рене Редзепи за това, че се справи с трудната задача да задържи "Нома" на първо място в класацията. Успехът му подчертава неговата обвързаност с преосмислянето на северната кухня", казва редакторът на сп. "Ресторант" Уилям Дрю.

Дрю допълва, че списъкът тази година отбелязва по-голямо "географско разпространение" в сравнение с предишните години и отдава дължимото признание на нови "кулинарни нации" като Перу и Русия.

Второ и трето място в тазгодишната класация заемат два ресторанта в Испания - "Ел Селер де Кан Рока" и "Мугариц". Следват ги заведенията "Дебелата патица" във Великобритания, "Остерия Франческана" в Италия и "Алинеа" в САЩ.

Британският кулинар Хестън Блументал, главен готвач на ресторант "Дебелата патица", казва, че мястото в списъка е признание за работата на млади и динамични кулинари, които влагат нови идеи в света на гастрономията.

Блументал е един от пионерите в кулинарното изкуство на молекулярната гастрономия - използването на науката за създаването на нови техники за приготвянето на храни като например хайвер от пъпеш и горещо желе. Ресторантът му "Дебелата патица" е известен с блюда като овесена каша с охлюви и сладолед с вкус на бекон и яйца. Заведението също е оглавявало класацията.

Ресторант "Ел Були", четирикратният носител на кулинарните "Оскар"-и, беше затворен миналата година и не фигурира в тазгодишния списък. Главният му готвач Феран Адриа оповести през януари 2010 г., че ще затвори за две години заведението в крайбрежното градче Росес, област Каталония, за да може да издаде кулинарна енциклопедия. Книгата ще включва рецепти, превърнали ресторант "Ел Були" в един от най-добрите в света.

Ресторантите "Ел Селер де Кан Рока" и "Мугариц" в Испания, които тази година заемат съответно второ и трето място, са се изкачили с по две позиции нагоре спрямо миналогодишната класация.

Една от най-желаните награди, "Изборът на готвачите", бе присъдена на Масимо Ботура. Неговият ресторант "Остерия Франческана" е сред най-обсъжданите заведения в Италия. Ботура бързо се прочу по света с авангардната си кухня, която макар и крайно новаторска, не е загърбила традиционните техники.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още