IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-доходоносният бизнес на Елизабет Втора през 2017 г. е... зелената енергия

The Crown Estate Ltd. - компанията, която генерира дохода на британската кралица, е увеличила печалбата си от зелена енергия с 32% през миналата година

15:21 | 30.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Отдаването на морското дъно на крайбрежни вятърни електроцентрали през миналата година е било най-доходоносният бизнес на The Crown Estate Ltd. - компанията, която генерира дохода на британската кралица Елизабет Втора.

Печалбата от технологиите за зелена енергия през 2017 г. е нараснала с 32% в сравнение с предходната година и възлиза на 37 млн. паунда (49 млн. долара), става ясно от съобщение на компанията, цитирано от Bloombetg.

Великобритания е един от световните лидери в офшорните вятърни електроцентрали – страната има повече турбини в морето от която и да е било друга държава. Най-малко по една нова машина е била монтирана всеки ден през 2017 г., което е и над половината от новия капацитет на Европа.

Очакванията са секторът да генерира 10% от британското електричество до 2020 г., се казва още в съобщението.

По думите на главния изпълнителен директор на The Crown Estate Ltd. Алисън Нимо миналата година е била важна за офшорните вятърни генератори, като секторът е изиграл важна роля за нейното представяне.

Собствеността в портфолиото на компанията е притежание на британската корона и се управлява в обществен интерес заедно с частната собственост на кралицата. Печалбата постъпва в британската хазна, като Елизабет Втора получава част от нея. Средствата се използват основно за поддръжката на кралските дворци и резиденции.

За 2017 г. са отчетени 329 млн. паунда в хазната, като възвръщаемостта е 11%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още