IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият диамант в света от над 100 години бе продаден за 53 млн. долара

Диамантът Lesedi La Rona не успя да намери свой собственик на търг на Sotheby’s в Лондон миналата година

10:52 | 26.09.17 г.
<p>
	Диамантът Lesedi La Rona. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Диамантът Lesedi La Rona. Снимка: Архив Ройтерс

Компанията за диаманти Lucara Diamond Corp. най-накрая продаде най-големия диамант, открит за последните над 100 години, съобщава Bloomberg.

1109-каратовият диамант Lesedi La Rona е бил продаден за 53 млн. долара, или 47 777 долара за карат, на Graff Diamonds, съобщи в изявление от понеделник Lucara.

Диамантът Lesedi La Rona, или „нашата светлина“ на езика Тсвана, говорен в Ботсвана, не успя да намери свой собственик на търг на Sotheby’s в Лондон миналата година. Очакваше се той да бъде продаден за около 86 млн. долара.

Базираната във Ванкувър компания, известна с производството си на едни от най-големите и добри скъпоценни камъни в света, откри диаманта в мина в Ботсвана. През май 2016 г. Lucara продаде по-малкия 813-каратов диамант Constellation за рекордните 63 млн. долара, или 77 500 долара за карат, на дубайската компания за търговия с необработени камъни Nemesis International DMCC.

Изявлението бе направено малко след затварянето на търговията в Торонто, като акциите на Lucara поевтиняха с 1,7% до 2,30 канадски долара за брой. Книжата на компанията отчитат спад от 24% за годината.

Диамантът Lesedi La Rona, който е малко по-малък от тенис топка, е втори по размер в света след Cullinan (Кулинан) 3106-каратов диамант, открит в Южна Африка през 1905 г.

Cullinan е изсечен на “Голямата звезда на Африка” и на „По-малката звезда на Африка“, които украсяват короната на британската кралица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още