IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата диамантена мина в света спира работа

Тя се намира в Австралия и е известна с добива на розови диаманти

11:40 | 12.07.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямата диамантена мина, известна повече с находищата на розови и червени скъпоценни камъни, които добива всяка година, ще бъде затворена от Rio Tinto Group след близо четири десетилетия работа.

От своя страна, конкурентите от Русия и Канада се надяват, че могат да преобърнат изпълнената с проблеми индустрия, пише Bloomberg.

Мината Argyle на Rio в Западна Австралия трансформира сектора от 1983 г., когато започна работа и стартира добив на скъпоценни камъни за двата сегмента на пазара.

RBC Capital Markets и Panmure Gordon са сред онези, които прогнозират, че затварянето може тласне нагоре цените, които се свиват от 2011 г. насам, пише сайтът PolishedPrices.com, който следи индустрията.

Argyle се намира на около 2600 километра североизточно от столицата на щата Пърт. Очаква се мината да спре работа преди края на следващата година, след като най-сетне изчерпа възможностите за доставки на икономически ценни камъни, твърди Арно Соара, ръководител на бизнеса на Rio с мед и диаманти.

"В края на 2020 г. ще спрем операциите и ще започнем рехабилитация на мястото“, коментира Соара.

Argyle е известна като източник на около 90% от розовите диаманти в света, които са сред най-високо оценените в сектора.

През април 2017 г. Sotheby’s продаде на търг един от тях – 59,6-каратовия „Pink Star”, добит от конкурента на Rio, De Beers. Сумата от 71 млн. долара, която бе достъгната тогава, е рекордна за търг. Въпреки че привличат най-голямо внимание, розовите камъни представляват едва 0,01% от общата продукция на Argyle.

Повече от две трети от добива на компанията е свързан с кафяви диаманти с по-ниска стойност, а общата продукция на мината се продава за средно 15-25 долара за карат, сочат данни на Canaccord Genuity Group за 2017 г. Това е доста под средната цена за карат от 171 долара, отчетена миналата година за De Beers.

Същевременно мината е най-големият производител на диаманти по обем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Millenials 5 пари не дават за тия камъчета и с право...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Ми това е - който иска розави елмази, да си купува морганити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още