IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата SPAC сделка е подпечатана

Universal е най-големият музикален издател в света и в момента има договори с изпълнители като Тейлър Суифт, Дрейк и Били Айлиш

11:47 | 21.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Френската медийна група Vivendi продава 10% от музикалното си подразделение Universal Music на финансова компания, лансирана от хедж фонд на милиардера Уилям Акман. В неделя вечер Pershing Square Tontine Holdings (PSTH) на Акман потвърди сделката, обявена първоначално в началото на юни.

Според окончателното споразумение цената на придобиването е 4 милиарда долара, съобщиха американците. В резултат на сделката музикалното подразделение се оценява на 35 милиарда евро (41,5 милиарда долара).

През февруари Vivendi обяви, че иска да осъществи първично публично предлагане за Universal Music на борсата Euronext в Амстердам, което трябваше да е факт до края на септември, съобщиха от групата. Едва тогава PSTH ще може да предава акции на Universal на своите акционери.

Universal е най-големият музикален издател в света и в момента има договори с изпълнители като Тейлър Суифт, Дрейк и Били Айлиш. Германски артисти като Rammstein и Ролф Цуковски също са част от портфолиото.

Акман беше събрал 4 милиарда долара със своята компания за придобиване със специална цел (Spac) Pershing Square през юли 2020 г. - повече пари от която и да било „компания за празни чекове“ досега. Spac, съкратено от Special Purpose Acquisition Company, е компания, която няма собствен бизнес. Тя събира пари, за да се слее по-късно със стартираща компания и по този начин бързо да я изкара на борсата.

След като сделката стана известна в началото на юни, акциите на PSTH се обезцениха с почти 12 процента и успяха само частично да компенсират пониженията през последните три седмици. В края на търговията в петък акциите бяха котирани на Нюйоркската фондова борса на цена от 22,70 долара. Преди обявяването на сделката цената беше малко над 25 долара.

„След 20%-ния дялов капитал, придобит от консорциума, воден от групата Tencent, пристигането на големи американски инвеститори дава допълнителни доказателства за глобалния успех и привлекателност на UMG“, заяви Vivendi в изявление в неделя.

Сделката трябва да приключи през следващите седмици и най-късно до 15 септември.

Perella Weinberg Partners съветва съвета на директорите на Pershing Square Tontine.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още