IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Найроби е градът с най-бързо поскъпващите луксозни имоти в света

За последната година е отчетен ръст на цените от 25 на сто

14:22 | 30.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В столицата на Кения са най-бързо поскъпващите луксозни имоти. Снимка: Ройтерс</p>

В столицата на Кения са най-бързо поскъпващите луксозни имоти. Снимка: Ройтерс

Пазарите на луксозни имоти по света се колебаеха през 2011 г., като в някои градове като Маями и Лондон бе отбелязано сериозно повишение, докато в други като Сингапур и Сидни бе отчетен значителен спад, пише Business Insider, като цитира доклад на Knight Frank и Citi Private Wealth.

Мястото с най-голям ръст за миналата година не е процъфтяващ град в Китай, нито пък сигурно убежище в Европа, а столицата на Кения – Найроби.

Според изследването цените на първокласните имоти там са скочили с 25%. На второ място в класацията е Кенийското крайбрежие с повишение от 20%. Следват Маями с 19,1%, Бали с 15% и Джакарта с 14,3%.

В топ 10 влизат също Лондон, Ванкувър, Москва, Торонто и Пекин.

По ирония на съдбата най-големите спадове на цените са на местата с най-силен икономически растеж. Това най-вероятно се дължи на въздействието на финансовата криза и края на бума на цените в Азия.

Според Бен Удхамс, управляващ директор на Knight Frank за Кения, причината Найроби да е лидер в класацията, се крие в това, че бързото икономическо развитие на страната привлича местни и чуждестранни частни капитали.

Особено засилена е тенденцията на ръст на паричните преводи към страната от все по-заможната кенийска диаспора.

В същото време експертите предупреждават за някои рискове, като например неотдавнашното отвличане на туристи на северния бряг и рязкото вдигане на лихвите до почти 25%, които са предупредителен сигнал за евентуалната нестабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още