IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наследниците на BMW – най-богатите германци

На второ място по богатство в страната са собственици на JAB Holding - семейство Райман, а на трето - основателят на Lidl и Kaufland Дитер Шварц

18:05 | 05.10.18 г.
<p>
	Една от малкото снимки на Щефан Квандт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Една от малкото снимки на Щефан Квандт. Снимка: Ройтерс

Със състояние, оценявано на 34 млрд. евро (39 млрд. долара), Щефан Кванд и Сузане Клатен, собственици на 47 процента от акциите на BMW, са най-богатите хора в Германия, съобщи DPA.

Сузане и Щефан, които са най-големите акционери в автомобилния концерн, са увеличили общото си състояние с 2,5 млрд. евро през последната година, става ясно от изследване на икономическото списание Manager Magazin, което оценява най-богатите 1001 германци.

Делът им в концерна им се отплаща богато. През пролетта BMW изплати на двамата най-големи акционери дивидент в размер на общо 1,2 млрд. евро. Братът и сестрата трябва да благодарят за всичко това на своя баща Херберт Кванд, който влезе в мюнхенския производител през 1960 г., когато компанията е изпитвала силни затруднения. Това е било рисков ход, който обаче очевидно си е струвал.

На второ място по богатство в страната е семейство Райман, собственици на една от най-големите компании за кафе в света чрез конгломерата JAB Holding, който придоби и американската компания за безалкохолни напитки Dr. Pepper Snapple. Те се нареждат след наследниците на BMW с богатство от 33 млрд. евро. Миналата година обаче семейство Райман бе начело в класацията. Причината може да се търси в провала на  JAB Holding да навлезе в сектора с луксозните стоки.

В Топ 3 влиза и Дитер Шварц, основателят на супермаркетите Lidl и Kaufland, които имат силно присъствие и в България. Неговото състояние се оценява на 25 млрд. евро. Очаква се контролираната от Шварц компания да генерира приходи в размер на 100 млрд. евро за тази година.

Списанието е изготвило класацията на основа цените на акциите на съответните компании в края на търговската сесия на 14 септември, без да отчита дали богатството е поделено между семейства и групи акционери или принадлежи само на един човек, отбелязва DPA.

От трето на шесто място падат Георг и Мария-Елизабет Шефлер, собственици на едноименния производител на ролкови лагери със седалище в Херцогенаурах, и главни акционери в автомобилния доставчик Continental от Хановер. И двете компании страдат от лошо бизнес представяне и по-ниски цени на акциите, така че активите на майката и сина Шефлер падат от 22 млрд. на 17 млрд. евро.

Според изследванията на списанието Manager Magazin в Германия през 2018 г. има 200 милиардери – с 13 повече от броя им през 2017 г. В това число са не само индивидуални лица, но и големи семейства, които заедно притежават съответното състояние. В първата класация на списанието от 2001 г. влизат 69 милиардери, а през 2010 г. - след лек спад заради финансовата криза броят им вече е 102. Така за изминалите осем години броят на милиардерите е почти удвоен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още