IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наследниците на Толкин и Warner Bros. най-сетне стигнаха до споразумение

Страните спореха за използването на артикули, свързани с "Властелина на пръстените", без разрешение

16:47 | 04.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Наследниците на писателя Дж. Р. Р. Толкин сложиха край на съдебно дело за 80 млн. долара, което бяха завели срещу компанията Warner Bros, за лицензиране на онлайн игри, игрални автомати и други свързани с хазарта артикули, вдъхновени от книгите му „Хобитът“ и „Властелинът на пръстените“, предава Ройтерс.

Уреждането на спора между наследниците на Толкин и издателство HarperCollins от една страна и подразделението на Time Warner – New Line Cinema, и Saul Zaentz от друга беше постигнато от съд в Лос Анджелис.

Така се сложи край на насрещния иск на Warner Bros и Saul Zaentz. Подробностите за уреждането на спора не се разкриват.

„Двете страни решиха по взаимно съгласие този спор и вече гледат напред, за да работят заедно в бъдеще“, коментира говорителят на Warner Bros.

Бони Ешкенази, адвокат на наследниците на Толкин и издателство HarperCollins, направи сходно изявление.

Наследниците на прочутия писател обвиняваха ответниците по делото, че са нарушили споразумение от 1969 г. за продажба на артикули, свързани с книгите на Толкин, в сферата на онлайн хазарта и казината. В жалбата се посочва, че това е нанесло непоправими вреди на наследството на британския писател, който почина през 1973 г., и е оскърбило верните фенове на неговото творчество.

Делото за авторските права беше заведено през ноември 2012 г.

/БТА/


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още