IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наследството на Харалд Кванд примамва инвеститори в германската спа столица

Компанията HQ Trust, създадена от семейство Кванд, е един от най-големите независими многофамилни офиси в Германия

13:13 | 17.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Скрита в периферията на германската спа столица Бад Хомбург, на по-малко от час с кола от Франкфурт, се намира компания, в която инвестират някои от най-богатите фамилии в страната. 

Посетителите на HQ Trust веднага се запознават с най-известния член на фамилията – Харалд Кванд.

Но не лично, тъй като германският индустриалец умира през 1967 г., а посредством поръчкови портрети, изготвени от ексцентричния художник Анди Уорхоу, закачени в лобито, пише Bloomberg.

Богатството, допълнено от изкуството в този иначе скромен ансамбъл от сгради, е привлякло повече от 100 богати семейства, откакто през 2007 г. Кванд решават да предложат достъп на чужди инвеститори до своя бизнес.

Понастоящем компанията работи с няколко милиарда евро, което я прави в един от най-големите независими многофамилни семейни офиса в Германия.

"Въпреки че HQ Trust едва успява да управлява всички свои активи, съществуват множество синергии“, заявява главният изпълнителен директор на компанията Адаблерт Фрайхер.

Уникални предизвикателства

Дългогодишните контакти на семейство Кванд с различни хедж фондове са проправили път за някои от клиентите на HQ Trust, позволявайки им да инвестират в индустрията.

Съществуват множество прилики по отношение на вида на инвестициите, направени от Кванд и другите семейства, споделя 56-годишният Фон Укерман.

Разликата е единствено в размера, допълва той.

През пролетта на 1945 г. Харалд Кванд, 23-годишен офицер от германската бойна авиация Luftwaffe, е пленен от съюзническите войски в либийското пристанище Бенгази. Скоро след това младежът получава прощално писмо от майка си Магда Гьобелс, жената на нацисткия министър на пропагандата Йозеф Гьобелс.

Писмото потвърждава новината, че на 1 май Магда се самоубила със съпруга си, след като преди това е отровила 6-те си деца с цианид в бункера на Адолф Хитлер в Берлин.

По време на войната фамилията снабдява германската армия с огнестрелни и противовъздушни оръжия.

Кванд - единственото оцеляло дете от първия брак на Магда Гьобелс - е освободен през 1947 г.

През 1954 г. Харалд и неговия брат Херберт наследяват индустриалната империя на своя баща Гюнтер Кванд, към която влизат и активи от Daimler -Benz AG, като по-късно купуват дял от Bayerische Motoren Werke AG (BMW).

Трайно наследство

Наследството на Харалд Кванд се изчислява на поне 6 млрд. долара, посочват от Bloomberg.

Днес членовете на фамилията се считат за свързващо звено между богатите инвеститори и управителите на активи, като помагат на своите клиенти да разработват инвестиционни стратегии, както и да управляват риска и данъчното отчитане.

Базираната във Франкфурт консултантска компания Investors Marketing изчислява броя на семейните офиси, ръководени от Кванд, на приблизително 300, докато независимите многофамилни офиси са около 100.

Според Фон Укерман в компанията работят около 80 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още