IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Научиха ли се българите да ценят качественото вино?

Имаме рецепта за успешен винен туризъм, посочи Милица Зикатанова от винарска изба "Вила Мелник"

12:59 | 21.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В момента има разцвет на винената култура на българите. Има много ресурси да се научи за виното и да се опитат различни вина. Има обучения и дегустации на много места. Ето защо българинът се интересува от отличителните черти на качественото вино и все повече посещава бутикови винарни. Това каза в "Bloomberg TV Bulgaria Интервю" Милица Зикатанова, винарска изба "Вила Мелник".

Тя съобщи, че бутиковата фамилна изба е проектирана с идеята за винен туризъм. „В нея по много логичен начин може да се проследи всяка стъпка на производствения процес. По този начин потребителят научава как се прави виното. Вижда, че това е усилена и творческа работа. Турът завършва с дегустация, на която разказваме за всеки сорт вино и производствения процес", разказа експертът.

Зикатанова обясни, че завишеният интерес се дължи на това, че от 5-6 години във винарска изба "Вила Мелник" се занимават усилено с винен туризъм, явяват се на множество изложения и присъстват във винените листи на топ ресторанти.

"Нашата мисия е да запазим и да възродим мелнишките уникални сортове и да правим мелнишки вина на световно ниво", заяви тя.

Зикатанова обаче не скри разочарованието си, че все още държавата, общините, а и Министерство на туризма, са длъжници на малкия бизнес, който се занимава с винопроизводство. Тя се надява в скоро време да се правят повече туристически винени маршрути, които да са обвързани с тях и потвърди, че това сега се прави само от частния бизнес. 

"Надяваме се до края на годината да има сериозно раздвижване на пазара. Има отново туристи в Мелнишкия регион и се наблюдава увеличение на консумацията. Надяваме се да няма втора вълна на коронавируса през есента, тъй като есента и зимата са най-силните ни сезони", посочи Зикатанова.

Тя разкри, че основната цел на винопроизводителите е да разпространяват вината си на все повече места. "Искаме потребителите с по-голяма лекота да намират нашите вина на пазара", уточни тя и съобщи, че проектите са свързани със събития като сватби, но и с привличане на хората в гроздобер, посещения на световни изложения.

По думите на експерта коронавирусът е принудил тяхната винарна да се преориентира към продажби в специализираните магазини, докато по-рано продукцията е била основно по ресторантите. Тя уточни, че продажбите онлайн отбелязват увеличение, след като са започнали от нулева база, но смята, че българинът предпочита да купува от магазините.

Как се печелят потребители с качествени вина?  Подпомага ли се винения туризъм в България? Помогнаха ли програмите на винената индустрия в България? Каква ще е тазгодишната реколта? 

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още