IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наводнения свиват производството на кафе в Индия до 21-годишно дъно

След като силните дъждове, наводнения и свлачища увредиха дърветата в основните области на отглеждане на суровината

11:44 | 24.08.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Част от наводнените площи в Керала. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Част от наводнените площи в Керала. Снимка: Ройтерс

Наводнения свиват производството на кафе в Индия до 21-годишно дъно  

Производството на кафе в Индия ще се срине до 21-годишно дъно следващия сезон, след като силните дъждове, наводнения и свлачища увредиха дърветата в основните области на отглеждането му в южната част на третия по големина производител в Азия, съобщава Bloomberg.

Производството през годината, започваща на 1 октомври, може да бъде с около 25% по-ниско от 316 хилядите метрични тона, изчислени от държавната Coffee Board за 2017-18 г., заяви А.Л.Р.М. Нагапан, председател на комисията по производство на кафе в United Planters’ Association of Southern India. Това би било най-ниското ниво от 1997-8 г., показват държавни данни. 

Сривът в производството може да се отрази положително на глобалните цени на кафе, тъй като Индия изнася над 70% от производството си. Кафето сорт Арабика може да получи подкрепа, след като тази седмица цената му се срина до 12-годишно дъно. Сортът Робуста се е обезценил с 11% тази година.

Но за земеделците в Керала – най-големия регион производител на кафе след съседен Карнатака, ударите едва сега започват.  Coffee Coffee

„Намираме се в лошо състояние и не знаем какво ще донесе бъдещето“, казва Нагапан в телефонно интервю. „Не само реколтата, но и растенията са увредени и за възстановяването им ще са нужни още 3-4 години. Много области са засегнати от свлачища“.

Наводненията в Керала този месец отнеха живота на поне 394 души и нанесоха щети за над 3 млрд. долара, посочва главният министър на щата Пинарай Виджаян. Мусонните дъждове в областта бяха с 40% повече от нормалното от 1 юни насам, сочи метеорологичната служба на Индия. Дъждовете между 1 и 19 август са били със 164% по-високи от средните за периода. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още