IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не е в компетенцията на ЕК да коментира спор за търговска марка на вина

Коментарът е във връзка с казус, засягащ българския производител на вина "Домейн Бойар"

18:10 | 07.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Не е от компетенцията на Европейската комисия (ЕК) да коментира спор за регистрирана търговска марка на вина, става ясно от отговор на комисаря по въпросите на земеделието на ЕС Тиери Бретон до италианските депутати Паоло де Кастро и Симона Бонафе.

Техният въпрос касае използването на бранда "Болгаре" от българския производител на вина "Домейн Бойар".

Двамата италиански депутати настояват, че има умишлено търсено фонетично сходство между марката на българската компания и регистрираните като продукти със защитен произход в ЕС италиански вина Bolgheri DOC и Bolgheri Sassicaia DOC.

Тиери Бретон обаче е категоричен, че Службата за интелектуална собственост на ЕС е отговорна за регистрирането на търговските марки. Тя е компетентна да проучи фактите, доказателствата и аргументите на страните в спор за ползването на конкретен бранд.

Жалба срещу решение на институцията може да бъде подадена на първа инстанция в нейните апелативни съвети. Техните отсъждания пък могат да бъдат оспорени пред Съда на ЕС, посочва още комисарят.

В позиция пред Investor.bg от "Домейн Бойар" коментираха, че патентната служба на ЕС е допуснала регистрацията на марката и на два пъти е отсъдила в полза на българския бранд в този спор.

В позицията на Бретон е записано още, че продуктите със защитено наименование за произход са защитени от имитации и злоупотреби и търговска марка не може да бъде защитена в противоречие на този регламент. Компетенцията да прецени този факт е на патентната служба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още