IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на персонал тормози ресторанти и хотели във Велбикобритания

Brexit задълбочи и без това вечния проблем с липсата на служители в туризма, твърдят представители на бранша

15:55 | 22.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Дейвид Мур, създателят на Pied à Terre в Лондон, заяви, че е решил да спре обедното меню на ресторанта, за да „запази“ изчерпаната си работна сила.

„Ако ги товаря до смърт, след две седмици няма да имам ресторант", каза той пред BBC, цитиран от БГНЕС.

Мур е eдин от няколкото собственици в този бизнес, които изразяват опасения относно недостига на персонал.

Докато британската икономика излиза от последиците от пандемията, няколко индустрии съобщават за недостиг на персонал, а свободните работни места в Обединеното кралство достигат най-високото си ниво от март 2020 г. насам.

Ресторантьорският и хотелиерският сектор е пострадал по-силно от останалите, тъй като трябваше да спре да работи по време на блокирането и да действа при строги ограничения.

Това доведе до това много служители да напуснат професията.

Индустриалният орган UK Hospitality заяви, че келнери и готвачи са особено търсени.

"Не познавам никого, който да не търси келнери", казва Мур.

Според него Brexit е "определено най-големият" фактор за недостига на персонал, a  "сърцето" на бизнеса са "младите хора”, идващи от чужбина, за да работят в ресторанти и барове, за да придобият житейски опит и нови умения.

Преди пандемията само трима от 30-членния му персонал са били британци. В момента ресторантът му има 12 служители.

Марк Агню, управител на кафене Gylly Beach във Фалмут, Корнуол, казва, че ще затваря всеки понеделник и вторник поради недостиг на персонал.

"Изглежда, че има национална криза, от която сега усещаме последиците. Brexit, сигурен съм, е фактор в това. Несъмнено COVID и непрекъснатото затваряне – също“.

Преди Brexit голяма част от работната сила в ресторантьорството и хотелиерството на Обединеното кралство беше съставена от работници от чужбина, включително от ЕС, но стотици хиляди чуждестранни работници са напуснали Великобритания през 2020 г. и не е ясно дали ще се върнат.

Според UK Hospitality 1,3 милиона чуждестранни работници са напуснали Великобритания по време на пандемията.

Кейт Никълс, главен изпълнителен директор на UK Hospitality, заяви, че недостигът на работна ръка изглежда е "вечен проблем", който е "задълбочен допълнително от многото чуждестранни работници, които не се завръщат в Обединеното кралство, било поради ограничения за пътуване или способността им да възобновят работата си в Обединеното кралство".

Шефът на Itsu Джулиан Меткалф казва, че „младите европейски готвачи" на хранителната верига „сега, за съжаление, всички са изчезнали", защото "нямат право да влизат".

Меткалф пояснява, че има много причини за недостиг на персонал, но че Brexit поставя "дългосрочен" проблем.

А Мур се присъединява към призивите на Меткалф правителството да предостави 18-месечни или двугодишни работни визи на хората, които искат да работят в хотелиерството на Острова.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още