IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nestle инвестира 3,6 млрд. долара в борбата с климатичните промени

Компанията планира 100% от използваното електричество в 800-те Ѝ фабрики да е от възобновяеми източници до пет години

13:03 | 03.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата хранително-вкусова компания в света - Nestle, съобщи, че ще инвестира 3,2 млрд. швейцарски франка (3,6 млрд. долара) през следващите пет години за борба с климатичните промени.

Компанията ще посади 200 млн. дървета през следващото десетилетие и ще помогне на фермери и доставчици да преминат към регенеративно земеделие, съобщи производителят на KitKat в четвъртък, цитиран от Bloomberg. Марките Nespresso, Perrier и San Pellegrino трябва да станат въглеродно неутрални до 2022 г., а останалата част от портфолиото с бутилирани води – до 2025 г.

Хранително-вкусовата промишленост се опитва да подобри репутацията си на фона на критики за вредите върху околната среда, които нанася с производството си и с неустойчивото пакетиране на продукти. Nestle вече похарчи 2 млрд. франка за насърчаване на рециклирането на пластмаса.

В сряда PepsiCo Inc. обеща да използва само рециклирана пластмаса за бутилиране на своите едноименни продукти на девет европейски пазара до 2022 г. От Danone пък обявиха инвестиция в размер на 2 млрд. евро в устойчиви проекти през следващите три години.

„Бизнес лидерите не могат повече да си позволяват да бъдат скептично настроени и непрекъснато търпеливи“, коментира главният изпълнителен директор на Nestle Марк Шнайдер в коментар за сп. Fortune.

Той определи настоящата ситуация в сектора с тази, с която мениджърите в автомобилната индустрия са били изправени през 70-те и 80-те години, избирайки да инвестират милиарди долари в производството на по-малки и по-икономични коли, които са и по-евтини.

Nestle също така съобщи, че планира да получава 100% от използваното електричество в производството си в своите 800 фабрики от възобновяеми източници в рамките на следващите пет години. Също така компанията планира да увеличи портфолиото си от растителни храни и напитки.

Когато компанията си постави за цел да произвежда нула нетни емисии парникови газове до 2050 г., Шнайдер заяви, че климатичните промени са един от най-големите рискове за бъдещия бизнес на компанията.

Nestle посочва, че предприетите мерки ще ѝ помогнат да намали наполовина въглеродните си емисии до 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още