IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nestle продава бизнеса си със сладоледи в САЩ в сделка за 4 млрд. долара

Очаква се сделката с Froneri да бъде финализирана през първото тримесечие на 2020 г.

23:21 | 11.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Nestle продава бизнеса си със сладоледи в САЩ на Froneri в сделка за 4 млрд. долара, предоставяйки контрола върху брандове като Häagen-Dazs на съвместно дружество, създадено през 2016 г., предава Ройтерс.

Froneri беше създадена, след като Nestle сля европейския си бизнес със сладоледи в 20 страни с R&R, подразделение на френската компания за частни капиталови инвестиции PAI Partners.

С операции в региони като Латинска Америка и Азия тя е една от най-големите сладоледени компании в света с оборот от около 2,9 млрд. швейцарски франка (2,91 млрд. долара) през миналата година.

Днешната сделка разширява обхвата на Froneri в САЩ и се очаква да прибави приходи от продажби на стойност 1,8 млрд. долара на година.

„Убедени сме, че успешният бизнес модел на Froneri може да бъде разширен на американския пазар“, заяви главният изпълнителен директор на Nestle Марк Шнайдер.

Nestle притежава правата върху Häagen-Dazs в САЩ, а производителят на Yoplait, General Mills, продава луксозния бранд на пазари извън САЩ.

След като застана начело на Nestle през 2016 г., Шнайдер предприе стратегия, която е съсредоточена върху продажбите на луксозни продукти в категории с висок растеж като бебешка храна и кафе и в същото време се освобождава от бизнеси със слабо представяне.

По-рано тази година швейцарската компания обяви за продажба бизнеса си със студени местни продукти Herta и продаде бизнеса си с продукти за грижа за кожата на консорциум начело с EQT Partners за 10,2 млрд. швейцарски франка.

Очаква се сделката с Froneri да бъде финализирана през първото тримесечие на 2020 г. след одобрение от регулаторите, уточни Nestle.

Производителят на кафето Nescafe и на шоколадите KitKat ще продължи да управлява оставащите си бизнеси със сладолед в Канада, Латинска Америка и Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още