IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nestle започва в понеделник новата си програма за изкупуване на акции

Швейцарският концерн планира да изкупи обратно собствени акции за до 20 млрд. швейцарски франка до 2024 г.

09:49 | 31.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Швейцарският гигант от хранителновкусовата индустрия Nestle започва нова програма за обратно изкупуване на акции в понеделник, както бе планирано. Nestle планира да изкупи обратно собствени акции за до 20 млрд. швейцарски франка до 2024 г., съобщи компанията.

Около половината от тези акции трябва да бъде изкупена обратно през първите дванадесет месеца. Nestle вече обяви основните данни за обратното изкупуване преди три седмици във връзка с частичната продажба на пакет от акции във френската козметична група L'Oreal. Швейцарската компания твърди, че след сделката ще притежава 20,1% от L’Oreal, спрямо 23,3% по-рано. Същевременно козметичният бранд ще изкупи обратно 4% от капитала си. L’Oreal, която плаща по 400 евро на акция, твърди, че сделката има засилващ ефект върху печалбата на акция с повече от 4% за цялата година. Компанията ще плати както в брой, така и с дълг.

В резултат на трансакцията фамилия Бетанкур Майерс ще увеличи дела си до 34,7% от 33,3%, но няма да е нужно да отправя оферта за поглъщане, както обичайно се изисква за преминаване на прага на собственост от една трета от капитала.

Настоящата програма за обратно изкупуване на акции беше приключена от компанията в четвъртък (30 декември). От планирания максимален обем на обратното изкупуване от 20 млрд. швейцарски франка са използвани 13 млрд. франка.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още