IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Netflix ще дава бонуси на режисьорите, ако филмите им са успешни

Това е нов стимул, насочен към печеливши проекти, които в противен случай биха могли да отидат в конкурентни студия

13:32 | 08.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Aмериканската платформа за видео стрийминг Netflix планира да възнаграждава режисьорите, актьорите и филмовите продуценти с бонуси, ако филмите им са успешни, съобщават от Bloomberg. Това е нов стимул, насочен към печеливши проекти, които в противен случай биха могли да отидат в конкурентни студия, според източници, пожелали анонимност.

Показателят, по който ще се съди за успеха, ще зависи от конкретния филм. Една престижна продукция може да получи своя стимул поради големия брой награди, които е спечелила. За други филми бонусите могат да се основават на широкия обхват зрителска аудитория.

Подходът би бил отклонение за Netflix, която обикновено възнаграждава талантите с авансови плащания. Но бонусите са различни от традиционните холивудски „бек-енд“ договорености, при които режисьорите получават процент от печалбата от боксофиса.Тъй като филмите на Netflix рядко попаднат на големия екран, няма надежда са спечелят средства от там.

Скот Стъбър, ръководителят на филмовото звено на Netflix, е обсъдил различни възможности с продуцентите, споделят запознати източници. Но той все още не е решил как точно да възнаграждава хората или колко души биха получили бонус.

Netflix изгради своето филмово студио от нулата само за няколко години, измисляйки правилата в движение. Компанията е изправена пред по-голяма конкуренция за проекти от всякога досега, което затруднява примамването на таланти и оставането на предни позиции пред конкурентите.

Netflix никога не е предлагала „бек-енд“ сделки, както големи студия като Disney например. Компанията покрива пълните производствени разходи и плаща на производителите премия над тях, като им предоставя печалба преди проектът дори да бъде пуснат. Тези сделки са по-безопасен залог, тъй като производителят гарантирано ще направи значителна сума пари, но също така ограничават потенциалната печалба.

Тази формула работи за Netflix в телевизионната индустрия, където тя е една от най-мощните телевизионни мрежи в света. Netflix плаща бонуси на продуцентите, чиито предавания имат много допълнителни сезон.Съществува тенденция компанията да увеличи заплатата за звездите на най-популярните си предавания.

Но Netflix е противоречива фигура във филмовия бизнес. Компанията си навлече гнева на някои режисьори, киносалони и любители на киното с настояването си нейни продукции да се появяват на платформата по същото време, когато се излъчват по кината или малко след това. В отговор някои вериги изцяло са отклонили филмите на компанията. Канадската верига Cineplex Inc. не разреши филмите на Netflix да се показват  по време на филмовия фестивал в Торонто, едно от най-престижните събития всяка година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още