IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неволите около търговската война сринаха цената на акциите на Hasbro с 18%

Компанията представи отчета си и разкри, че множество американски компании са отменили поръчките си

18:02 | 22.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Когато Hasbro благодари на администрацията на Доналд Тръмп за отлагането на новите мита върху китайския внос до 15 декември, компанията може би се зарадва прекалено рано, пише Bloomberg.

Книжата на производителя на играчки понижава стойността си с почти 14% във вторник, след като компанията отчете по-слаба печалба от очакваното за третото тримесечие. Разочароващите резултати до голяма степен се дължат на митата, които дори все още не са влезли в сила.

Изпълненото с предизвикателства тримесечие на Hasbro е пореден пример за американска компания, която отправя предупреждения заради търговската схватка на президента с Китай.

"Заплахата и въвеждането на митата засегнаха негативно нашите тримесечни резултати“, коментира главният изпълнителен директор на Hasbro Браян Голднър по време на срещата си с анализаторите.

Промените в това кога ще бъдат наложени мита върху играчките (първоначално трябваше през септември, а сега за по-малко от две седмици преди Коледа), значително объркаха поръчките и веригата на доставките на компанията.

Така например американските търговци, които направиха големи поръчки за директни доставки от Китай, през юли и август решиха да ги отменят и вместо това поискаха вътрешни доставки от Hasbro. Някои от тези заявки бяха изпълнени, но производителят на играчки твърди, че не е успял да обработи всички променени заявки навреме.

Компанията очаква проблемите да продължат и през текущото тримесечие, тъй като митата ще влязат в сила, ако преди това не бъде сключено търговско споразумение. Годлнър се опита да успокои притесненията, като посочи, че Hasbro е на път да намали американските си доставки от Китай до 50% до края на 2020 г.

Спадът на цената на акциите днес е най-големият от 2015 г. насам. От началото на годината стойността на книжата е нараснала с близо 50% до края на борсовия ден в понеделник, или над два пъти повече от ръста на бенчмарка S&P 500 Index.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още