IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

New Yorker и Levi's водят "дънкова война“

Модната компания от Брауншвайг отрича обвинението на американския производител на дънки Levi Strauss за кражба на дизайн

10:18 | 16.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<span style="font-size: 11.8181819915771px;">Levi&#39;s обвинява германската компания&nbsp;</span>New Yorker в копиране на дизайна на нейни дънки. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Levi's обвинява германската компания New Yorker в копиране на дизайна на нейни дънки. Снимка: Getty Images News

Модната компания New Yorker се подготвя за дълга съдебна битка с американския производител на дънки Levi Strauss. Компанията от Брауншвайг ще се обърне, ако е необходимо, до последната съдебна инстанция, ако претърпи неуспех в сегашния съдебен спор с производителя на дънки Levi Strauss в Хамбургския върховен областен съд.

„Ние ще продължим да се защитаваме и ще се обърнем към всички инстанции, които са на разположение", заяви директорът на фирмата Фридрих Кнап, цитиран от германския икономически телевизионен канал N-tv.

Levi Strauss обвини по-рано германската модна верига New Yorker в плагиатство на модел дънки. Американският производител твърди, че германската компания е копирала панталоните на Levi's незаконно и ги е продавала на дъмпингови цени.

За четвъртък в хамбургския съд е насрочена среща за случая. Може да се касае и за присъда, но също така и само за доказателствени решения, казва говорителка на съда. Производителят на дънки не е пожелал да коментира процеса: „Levi Strauss & Co по принцип не дава коментари за текущи процеси", казва говорител. 

Американският концерн настоява да получи обезщетение от по 50 евро за всеки продаден от New Yorker панталон. Какво може да означава по-конкретно за модната верига това в цифрово отношение, Кнап засега не може да каже.

„При фиксирано обезщетение в размер на 50 евро на панталон е много трудно в момента да се преценят разходите, докато няма съдебно решение". От своя страна, Кнап обвинява Levi Strauss, че като цяло иска да нанесе финансова вреда на неприятен свой конкурент. „Истинско нахалство е, че тези господа се опитват да си напълнят касите за наша сметка". 

Като цяло New Yorker гледа на случая като на представителен за целия моден пазар в Германия, „защото и много от нашите конкуренти имат панталони с типичния за дънки дизайн за задния джоб", казва Кнап. Поради това „е неприемливо една-единствена компания да заведе искове срещу всичко и всички". 

Особено пък, ако има очевидни различия в дизайна, добавя главният изпълнителен директор на компанията, във връзка с описанието на марката Levi's в германската служба за патенти и търговски марки. „В случая освен визуални има и ясни технически различия", казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още