IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Незаконна слонова кост се продава в цяла Европа

Неправителствена организация иска пълна забрана на търговията с този материал

18:39 | 10.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Незаконна слонова кост, включително от убити неотдавна от бракониери слонове, се продава из цяла Европа. Това съобщи днес световната гражданска организация Avaaz, призовавайки ЕС да въведе пълна забрана на търговията с този материал, предаде ДПА. 

При изследване, финансирано с малки дарения от над 50 000 членове на организацията по света, над 100 предмета от слонова кост, купени в 10 европейски страни, са подложени на въглеродно датиране в Оксфордския университет. Така се установява възрастта им, според която се определя дали продажбата им е законна или не.

За близо 20% от пробите се установява, че идват от слонове, убити след 1989 година, когато влезе в сила световната забрана за търговия със слонова кост.

Три четвърти от изследваните предмети са от слонова кост, добита след 1947 година - дата, след която изделия от слонова кост могат да се продават само с държавни сертификати. Никой от предметите не е имал сертификат, информира БТА.

Така се доказва извън всякакво съмнение, че в цяла Европа се продава незаконна слонова кост, посочва Берт Вандер от Avaaz. Това трябва да провокира края на тази кървава търговия, допълва той.

Очаква се еврокомисарят по околната среда Кармену Вела да се срещне по-късно днес с представители на организацията, за да обсъди резултатите от изследването.

Европейската комисия твърди, че няма достатъчно доказателства, че действащите закони не оказват желания ефект за спиране на незаконната търговия със слонова кост в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още