IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нийл Йънг продаде правата върху половината си творчество

Редица музиканти залагат на подобни сделки в момент, в който другите източници на приходи в индустрията са замразени

17:34 | 06.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Hipgnosis Songs Fund купи 50% от правата за дискографията на фолк и рок певеца и музикант Нийл Йънг. Сделката отбелязва поредния подобен ход за придобиване на права, след като артистите, които в момента не могат да получават средства от турнета заради коронавирусната пандемия, търсят начин да се подсигурят финансово, пише Bloomberg.

Hipgnosis обяви новината, че купува половината от авторските права за 1180-те песни на канадския изпълнител, включително за хитове като „Heart of Gold”.

По-рано тази седмица пък бяха сключени сделки за музиката на продуцента Джими Айовин и китариста на Fleetwood Mac Линдзи Бъкингам. През декември пък звездата от 60-те години Боб Дилън продаде правата върху музиката си на Universal Music Group.

От IPO-то си през 2018 г. листнатата в Лондон компания е набрала над 1,05 млрд. паунда (1,4 млрд. долара) капитал, залагайки значително на отчисленията върху авторска музика. Основателят Мерк Меркуриадис вярва, че хитовете се превръщат в клас активи, които ще генерират стабилни приходи от потребителите, които смятат музиката за съществена стока и се абонират за стрийминг услуги като Spotify.

Сега Hipgnosis е съпритежател на 10 от 30-те най-пускани песни в стрийминг платформата. През 2020 г. Меркуриадис взе правата и за песни на Бари Манилоу, на продуцента Марк Ронсън, на RZA от Wu-Tang-Clan и на съоснователите на групата от 80-те години Blondie. Преди това той беше мениджър на музиканти като Елтън Джон и Guns N’Roses.

Hipgnoses не разкрива каква е стойността на сделката за каталога на Нийл Йънг. А Меркуриадис има и други цели за придобиване, макар да не разкрива какви са те.

През 2020 г. цената на акциите на компанията му нарасна с 12%, с което пазарната капитализация на фирмата достигна 1,24 млрд. паунда въпреки спада на британския фондов пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още