IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nike отчете по-добра от очакваното печалба за тримесечието

За идния настоящия период прогнозите са за сходен ръст на приходите и увеличение на брутния марж

13:11 | 26.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Nike Inc. отчете по-добра от очакваното печалба за първото си тримесечие, завършващо на 31 август, но въпреки това налице е малко увеличение на брутния марж, както и липсата на промяна в прогнозите за 2019 г.

Брутният марж на Nike отбелязва ръст от 50 базисни пункта до 44,2% за разглеждания период, в съответствие с очакванията на анализаторите, допитани от Thomson Reuters I/B/E/S.

„Резултатите са добри, но не са достатъчно „уау“, посочва основателят на Auxier Asset Management Джеф Осие.

За второто тримесечие от септември до ноември, в което влиза и началото на рекламната кампания с участието на състезателя по американски футбол Колин Каперник, очакванията на компанията за спортни стоки са да бъде отчетен ръст на приходите и увеличаване на брутния марж, сходни с тези през сегашния период.

Според анализатори кампанията вече е допринесла за 61% ръст на продажбите в периода ѝ, по данни на Thomson Reuters Proprietary Research.

Азираният в Оергон производител също така очаква ръст на разходите през настоящото тримесечие заради по-големите инвестиции в своите дигитални платформи и в маркетинг по време на началото на сезоните на Националната баскетболна асоциация и Националната футболна лига.

Също така през първото тримесечие с 13% са нараснали разходите на компанията, свързани с реклама и промотиране до 964 млн. долара през разглеждания период.

Nike също така запази и прогнозата си за фискалната 2019 г.

Междувременно продажбите на компанията в Северна Америка нараснаха с 6% - втори пореден ръст, който говори за признаци на възстановяване, след като конкуренцията на Adidas и Under Armour се отрази на продажбите в три от последните четири тримесечия. Приходите на свой ред нарастват с 9,7% до 9,95 млрд. долара, което е над очакванията за 9,94 млрд. долара

„Завръщаме се към силния растеж в Северна Америка дори още по-бързо, отколкото очаквахме“, заяви главният финансов директор на компанията Андрю Кемпиън.

Нетната печалба на Nike се увеличава до 1,09 млрд. долара, което се равнява на 67 цента за акция от 950 млн. долара (57 цента за акция) година по-рано. Очакванията за печалба на анализатори бяха за 63 цента за акция.

Акциите на Nike поскъпнаха с 36% от началото на годината, като само с 3% увеличиха стойността си след началото на противоречивата реклама с участието на Каперник по-рано този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още