IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nike разтрогна спонсорския си договор със "Спартак" Москва

Партньорството се разпадна заради санкциите на УЕФА, които оставиха и догодина руските отбори извън международните надпревари

16:55 | 12.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Един от последните международни мачове на московчани - срещу &quot;Легия&quot; Варшава. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/Leszek Szymanski</em></p>

Един от последните международни мачове на московчани - срещу "Легия" Варшава. Снимка:  EPA/Leszek Szymanski

Американският производител на спортно оборудване Nike е уведомил футболния клуб Спартак Москва за прекратяването на договора си за спонсорство, става ясно от публикувано на уебсайта на футболния отбор съобщение.

Както отбелязват от клуба, компанията е прекратила договора за спонсорство заради решението на УЕФА, според което руските отбори, включително Спартак, няма да могат да участват в европейските купи през следващия сезон.

„Търговският мениджмънт на Спартак работи по намирането на нов доставчик на екипировка", се казва в изявлението.

Nike е технически спонсор на червено-белите от 2005 г. насам. Преди това екипировката на Спартак бе изработвана от Adidas (1976-1987, 1989-2002), Erima (1988) и Umbro (2003-2004).

През този сезон Спартак спечели първото място в групата си в Лига Европа и се класира за последния осми кръг на турнира, където трябваше да играе срещу РБ Лайпциг. Въпреки това, поради санкциите на УЕФА, свързани със ситуацията в Украйна, тимът беше изключен от турнира.

На 2 май УЕФА наложи пълна забрана на Русия във всички форми на футбола, включително футзал, женски и младежки футбол. През следващия сезон страната няма да бъде представена в нито едно международно състезание, включително в европейските надпревари (Шампионска лига, Лига Европа и Лигата на  Конференцията).

На 29 май Спартак ще играе на финала за Купата на Русия срещу Динамо Москва. В случай на победа червено-белите можеше да участват в следващия турнир на УЕФА „Лига Европа“, но няма да го направят заради санкциите на УЕФА.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още